Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson om tre anledningar till varför Boris Johnson skulle kunna ta över makten igen.

Liz Truss har avgått – vad händer nu?

Uppdaterad
Publicerad

45 dagar. Så länge hann Liz Truss vara Storbritanniens premiärminister innan hon på torsdagen till slut valde att avgå. Efter bara sex veckor måste nu det konservativa partiet återigen välja en ny ledare.

Vad väntar härnäst?

Liz Truss kommer att sitta kvar till dess att en ny ledare för det konservativa Tory-partiet har valts. 

Hur utses en ersättare?

Nomineringen för vem som ska ta över som partiledare har öppnat och kommer att stänga på måndag 24 oktober klockan 14. Den nominerade måste ha stöd från minst 100 konservativa parlamentsledamöter för att kunna gå vidare. Därefter röstar medlemmarna i det konservativa Tory-partiet om vem som ska bli den nya ledaren. Omröstningen ska vara avgjord senast fredag 28 oktober. 

Om däremot endast en kandidat lyckas få stöd av 100 parlamentsledamöter behövs ingen omröstning och det hela kan vara avgjort redan på måndag. Det beskedet gav Sir Graham Brady på torsdagskvällen. Han är ordförande för 1922-kommittén, som samordnar Tory-partiets parlamentsledamöter. 

När tillträder den nya premiärministern?

Så fort som möjligt efter att Tory-partiet valt en ny ledare kommer premiärminister Liz Truss att träffa kung Charles III för att den nuvarande regeringen ska kunna upplösas. Därefter kommer den nyvalda ledaren för Tory-partiet att träffa kungen och be om att få bilda en ny regering. När det är klart har Storbritannien en ny premiärminister. 

Vilka kandidater finns det?

Hittills har ingen person formellt meddelat sin kandidatur. Men BBC har listat de hetaste namnen som just nu cirkulerar på brittiska vadslagningssajter. I topp finns tidigare finansministern Rishi Sunak, som förlorade mot Liz Truss i den senaste partiledaromröstningen, Penny Mordaunt, tidigare bland annat försvarsminister, och den förre premiärministern Boris Johnson.

Men även namn som försvarsminister Ben Wallace, nyligen avhoppade inrikesministern Suella Braverman och utrikeshandelsminister Kemi Badenoch cirkulerar som möjliga kandidater.

Kan det bli nyval?

Landets oppositionsledare, Keir Starmer, kräver att det ska bli ett nyval i Storbritannien. Men det är inte sannolikt att det kommer att ske den närmaste tiden.  

För att det ska bli nyval krävs att en majoritet i underhuset vill det. Men eftersom Tory-partiet fortfarande har en stor majoritet i underhuset, och det går rekorddåligt för dem i opinionsmätningarna, så ligger det troligen inte i deras intresse att ett nyval hålls nu. 

Nästa parlamentsval i Storbritannien måste hållas senast i december 2024.

Hur påverkas det Konservativa partiet av den här turbulensen?

Det råder kaos inom partiet med olika grupperingar som har svårt att enas om hur landets ska styras. Den största utmaningen är att ena partiet och få dem att sluta upp bakom en ledare. När den nya regeringen sedan är på plats kommer den största utmaningen att vara att få bukt med den stora ekonomiska krisen i landet.

Därför kan Boris Johnson ta över igen – hör SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Perssons lista i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.