Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liz Truss meddelar sin avgång efter bara 45 dagar på posten. Foto: Alberto Pezzali/AP

Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister avgår som partiledare för Konservativa partiet, Tories, och därmed som Storbritanniens premiärminister.

– Jag inser dock att jag, givet situationen, inte kan genomföra det mandat som jag fick av det Konservativa partiet, säger hon.

Det har varit en turbulent tid i Storbritanniens politik. Knappt sex veckor efter tillträdet som landets premiärminister kastar Liz Truss nu in handduken.

På en blixtinkallad pressträff vid 10 Downing Street på torsdagseftermiddagen inledde Liz Truss med att tala om den svåra ekonomiska tid som rådde när hon tillträdde som premiärminister.

– Familjer och företag var oroliga över hur de skulle betala sina räkningar. Putins olagliga krig i Ukraina hotade säkerheten på hela vår kontinent. Och vårt land hade hållits tillbaka av låg ekonomisk tillväxt alldeles för länge. Jag valdes av det Konservativa partiet med mandat att förändra detta, säger Truss.

Hon fortsätter med att säga att man satte ett tak för elräkningarna och sänkte arbetsgivaravgiften. Visionen man hade var en ekonomi med låga skatter och hög tillväxt som skulle dra fördel av de friheter Brexit medför.

– Jag inser dock att jag, givet situationen, inte kan genomföra det mandat som jag fick av det Konservativa partiet. Därför har jag talat med Hans Majestät Konungen och meddelat att jag avgår som ledare för det Konservativa partiet, säger hon avgångstalet.

Enligt Liz Truss ska hennes parti nu utse en ny partiledare inom en vecka. Hon kommer att sitta kvar som premiärminister till dess att en ersättare har valts.

Suttit i 45 dagar

Liz Truss valdes till partiledare för partiet Tories, och därmed även till Storbritanniens premiärminister, den 6 september 2022. Hon är den som suttit kortast tid på den brittiska premiärministerposten, 45 dagar.

Truss premiärministerskap har varit turbulent. När hon tillträde föreslog hon kraftiga skattesänkningar för att få fart på den brittiska ekonomin,vilket möttes av kritik och resulterade i att pundet störtdök.

Truss tvingades backa på punkten om marginalskatt för höginkomsttagare och sparkade finansminister Kwasi Karteng.

Kwartengs efterträdare, Jeremy Hunt, gjorde en u-sväng i skattepolitiken och slängde i princip alla utlovade skättesänkningar i papperskorgen. Det tystade däremot inte Truss kritiker, som fortsatte att kräva hennes avgång.

Över tio konservativa ledamöter har krävt Liz Truss avgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett kritiserat reformpaket och därefter en rejäl u-sväng – detta är krisen i Storbritanniens regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.