Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är en fighter som aldrig ger upp” – här frågas Liz Truss ut i underhuset. Foto: Jessica Taylor/AP/TT

Liz Truss frågades ut i brittiska underhuset: ”Jag är en fighter”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Liz Truss beskrev sig själv som en ”fighter” och sade att hon inte kommer att ge upp och avgå självmant under den ödesmättade utfrågningen i det brittiska underhuset på onsdagen.

– Jag har agerat i nationens intresse för att se till att vi har en ekonomisk stabilitet.

Trots att den nytillträdde finansministern Jeremy Hunt har kastat sin föregångares kritiserade löften om skattesänkningar i soptunnan, har kraven på Liz Truss avgång fortsatt att dugga tätt.

På onsdagen frågades hon ut i det brittiska underhuset – i vad som på förhand beskrevs som en ödesutfrågning för premiärministern – och fick utstå hård kritik från sina politiska motståndare.

Labour-ledaren Keir Stramer sade bland annat att Truss politik bygger på en ”fantasiekonomi”. Han radade upp Truss förslag som en efter en har dragits tillbaka den senaste tiden och sade:

– De är borta. Så varför är ni kvar här?

”Fajter”

Truss medgav att hon har gjort vissa misstag, men sade att hon är en ”fajter” och betonade att hon inte kommer att ge upp och avgå självmant.

– Jag är en fighter, inte en som ger upp, sade Truss och fortsatte:

– Jag har agerat i nationens intresse för att se till att vi har en ekonomisk stabilitet.

Oppositionen hävdade att Truss har gjort ”tio u-svängar” som den brittiska befolkningen har fått lida ekonomiskt för.

Truss försvarade sig med att hon trots sin korta tid på premiärministerposten åstadkommit ett pristak på el – om än ett bantat sådant av den nye finansministern Jeremy Hunt. Hon lovade dessutom att inkomstpensionerna ska höjas i nivå med inflationen.

”Det märks att hon kämpar i motvind”

Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter, tycker att Truss skötte utfrågningen bra.

– Det märks att hon kämpar i motvind, men hennes budskap var tydligt: Hon kommer inte att ge upp självmant. Det ska man nog ta på allvar, säger Anna-Maja Persson.

Hon tror däremot inte att utfrågningen stärker Truss aktier.

– Frågan är hur länge hon kommer att sitta kvar. Det som talar för henne är att det inte finns en glasklar ledare som står redo i kulisserna att ta över och som Tory-partiet kan enas runt, säger Anna-Maja Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt brittisk media är det en tidsfråga när Liz Truss avgår, menar The Locals grundare James Savage. Foto: SVT, DANIEL LEAL/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.