Business Swedens Kinachef Joakim Abeleen ser ett Kina som börjar öppna upp igen efter coronautbrotter och att det gör svenska företag i landet mer optimistiska. Foto: Heiko Junge/TT

Ljusglimtar för svenska företag när Kina öppnar upp

Uppdaterad
Publicerad

Världen kämpar mot det nya coronaviruset men samtidigt börjar Kina sakta men säkert att öppna upp igen. Då påverkas även svenska företag i landet positivt när de ekonomiska hjulen börjar rulla igen.

– Men det finns fortfarande orosmoln, säger Kinachefen på Business Sweden.

Den pågående coronapandemin har gjort att stora delar av världen sakta men säkert stängt ner för att kunna begränsa smittan. Samtidigt börjar nu Kina, landet där utbrottet startade i vintras, att öppna upp igen efter att de inhemska coronafallen, enligt kinesiska myndigheter, kraftigt minskat. Något som redan märks av i huvudstaden Peking.

– Både i butiker och i restauranger märker man av att det börjar gå tillbaka till det normala. Men samtidigt finns det nu reserestriktioner eftersom man är rädd för att importera nya fall, säger Joakim Abeleen, Kinachef på Business Sweden.

Oron minskar – på sina håll

Business Sweden är en organisation som ägs av svenska staten och det svenska näringslivet och arbetar bland annat med svenska företag som etablerar sig utomlands. Och enligt Joakim Abeleen märker svenska företag i Kina av förändringens vindar efter coronautbrottet.

– Det är en positiv signal som många företag här känner av. Oron hos företagen här är inte lika stor längre. Men det finns fortfarande orosmoln. Man märker fortfarande av negativa effekter på bland annat försäljning av varor, säger han.

Business Sweden har tillsammans med Svenska handelskammaren i Kina genomfört en undersökning bland svenska företag i Kina där det framkommer att oron under mars månad för hur produktionen hos företagen kommer att se ut de kommande månaderna är betydligt lägre än vad oron var månaden innan. Men oron för hur försäljningen kommer att se ut är relativt oförändrad.

Försäljningsutmaningar

Utmaningen nu för företag i landet är att snabbt kunna ställa om till en verklighet där Kinas ekonomi börjar öppnas upp medan den internationella ekonomin är ostadig.

– Det gäller att hitta lösningar. Att hitta leverantörer och att hitta områden där det går att sälja, säger Joakim Abeleen.

Enligt honom är det för tidigt att säga vilka företag det är som gynnas mest av att Kina börjar öppna upp.

– Eftersom stora delar av västvärlden nu stängts så är det de företag som har relativt regionala leveranskedjor som klarar sig bäst. Där underleverantörer och andra aktörer också finns i Kina, säger han.

Främst är det större industribolag som enligt Joakim Abeleen gynnas nu när Kina öppnar upp igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.