Så lever utlandssvenskarna runtom i Europa

Uppdaterad
Publicerad

England har öppnat upp efter nedstängningen, ett efterlängtat ögonblick för landets invånare – och de många svenskar som bor där.

– Det är många som har sett fram emot den här dagen, säger Adrian Stymne, tillsammans med Linnea Samuelsson via videolänk från London.

SVT Nyheter har frågat svenskar i olika europeiska städer hur det är att leva där med restriktioner i april 2021.

England

Under måndagen strömmade engelsmännen till pubarnas uteserveringar för att fira friheten efter den nationella nedstängningen, som har pågått i månader. Även frisör- och skönhetssalonger tillåts att öppna. Ett lyckat vaccinprogram med hittills omkring 32 miljoner vaccinerade i Storbritannien möjliggör öppnandet, som kommer att fortsätta under våren.

Skottland

I Skottland råder fortfarande hårda restriktioner. Skottland har fyra nivåer av smittskyddsåtgärder där nivå 4 är strängast, vilken för tillfället gäller i nästan hela landet. Alla uppmanas att hålla sig i området där man bor och att bara träffas fyra personer i taget från max två hushåll, och då utomhus. Förbudet mot att umgås inomhus fortsätter tillsvidare, enligt regeringens tidsplan. Restauranger, gym, butiker och andra inrättningar håller stängt.

Italien

Nästan alla regioner klassas som ”orange”, vilket kan beskrivas som en mellannivå när det kommer till skala av smitta och restriktioner. De flesta affärer är exempelvis öppna men man får inte äta på restauranger och alkoholservering är förbjuden. Det är förbjudet att samlas på allmänna platser och krav på att alltid använda munskydd, utom i privata hem.

Spanien

Det råder ingen total nedstängning som i fjol och man får vistas utomhus och träffa andra människor, dock med begränsningar, rapporterar El Pais. Bland annat är det nattligt utegångsförbud i hela landet. I huvudstaden Madrid, ett område som har minst strikta restriktioner, får man i regel inte umgås i sitt hem med andra än de man bor med, och alla över 6 år måste ha ansiktsmask, både inne och ute. Restauranger, barer och kaféer har maxtak på gäster och måste likt alla icke nödvändiga affärer stänga senast klockan 23.

Tyskland

Alla butiker utom livsmedelsbutiker, apotek, postkontor och banker och dylikt är stängda. Privat får högst fem personer, från max två hushåll, träffas. Restauranger och en rad andra inrättningar har varit stängda sedan november, trots det brottas Tyskland med en ökad smitta. Det pratas om utökade restriktioner, och den federala regeringen planerar den här veckan att försöka få mer makt för att skärpa begränsningarna i hela landet.

Frankrike

Hela landet omfattas av strikta restriktioner. Nedstängning och utegångsförbud råder mellan klockan 19 och 06. Invånarna uppmanas att inte besöka andra människors hem. Museer, teatrar, biografer och barer är stängda. Matbutiker och bokhandlar får hålla öppet. Munskydd är obligatoriskt utomhus och inomhus på offentliga platser samt i kollektivtrafiken.

Hör några svenskar i London, Edinburgh, Berlin och fler europeiska berätta om hur läget är hos dem i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.