Domen mot den libyske man som dömdes för Lockerbiebombningen ska ses över igen. Arkivbild, som visar nosen på flygplanet som exploderade ovanför Skottland. Foto: TT

Lockerbiebombarens dom granskas igen

Publicerad

En skotsk granskningskommitté ska se över domen mot den libyske man som dömdes för flygplansbombningen över skotska Lockerbie 1988.

Abd al-Basit al-Megrahi, dog 2012 i sviterna av prostatacancer och var den enda person som dömdes för dådet, där 270 människor dödades. Han vidhöll sin oskuld livet ut, men slutade att överklaga domen och blev kort därefter släppt ur fängelset på grund av sin sjukdom.

al-Megrahis familj har bett den skotska kommittén att titta på fallet igen. Kommissionen tror nu att han släppte sin överklagan för att få en chans att komma hem till Libyen innan han dog.

Tre svenskar dog

– Baserat på det har kommittén beslutat att det ligger i rättsväsendets intresse att godkänna den nuvarande ansökan om en full genomgång av domen, säger kommitténs chef Gerard Sinclair.

För tre år sedan meddelade skotska åklagare att två nya misstänkta identifierats i en pågående utredning.

Av de 270 personer som dödades var tre svenskar, bland dem FN-diplomaten Bernt Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.