SVT besöker Mardiros Demirtjan i Sotji. Han torterades när han bad om sin lön för OS-bygge. Foto: SVT

Torterade OS-arbetaren fortfarande utan hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Mardiros Demirtjan greps och torterades när han ville få ut sin lön för OS-bygget. Den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg lovade då att undersöka saken. Men idag, två veckor senare står Demirtjan fortfarande utan hjälp.

Liksom tiotusentals andra arbetare i Sotji fick elektrikern Mardiros Demirtjan inte lön för jobbet han utfört. Han arbetade på bygget av OS-volontärernas hus. När han klagade kallades han till sin arbetsgivare som anklagade honom för stöld. Demirtjan greps direkt på plats av civilklädd polis som förde honom till polisstationen där han torterades. Poliserna slog honom med boxhandskar så att tänderna flög. Sedan våldtog de honom med ett järnspett. Skadorna blev så allvarliga att han fick föras till sjukhus med ambulans. Detta berättade Uppdrag granskning den 29:e januari.

Gunilla Lindberg, ledamot i den Internationella olympiska kommittén lovade då att hon skulle undersöka fallet och träffa familjen Demirtjan. SVT:s Rysslandskorrespondent hälsade i dagarna på hos familjen Demirtjan för att ta reda på vad som hänt sedan dess.   

OS i Sotji

Fortfarande ont efter tortyren

När SVT besöker familjen Demirtjan har det gått två veckor sedan programmet sändes och OS pågår för fullt i Sotji.

Mardiros Demirtjan har fortfarande ont efter tortyren.

– Jag har ont, mycket ont i njurarna, ryggen värker och jag har problem med yrsel. Jag kan ännu inte arbeta och försörja familjen, säger han.

Mardiros, hans fru Ljudmila och deras fyra barn bor i ett rum hos Ljudmilas syster eftersom de inte kan betala hyran för sitt eget boende längre. De berättar att varken Gunilla Lindberg eller någon annan från IOK har besökt familjen. De skulle gärna berätta om sin situation, säger de.

Jag ringer upp Gunilla Lindberg på hennes mobil och frågar om hon gjort någon sedan hon kom till Sotji.

– Det första jag gjorde när jag kom var att ta upp det här i Sotjis organisationskommitté.

När jag frågar om hon tänker träffa familjen Demirtjan svarar hon undvikande.

– Jag kommer rapportera, det var det jag lovade. Jag har bett att få besked om vad som hänt men jag har ännu inte fått svar, jag hoppas jag får det.

Ber SVT skicka över material

Mardiros Demirtjan behöver allt stöd han kan få. Utredningen om polisens misshandel har lagts ner. Istället står nu Mardiros åtalad för att ha ljugit i rätten och för förtal av poliserna. Rättegången kommer hållas först efter att OS avslutats. Semjon Simonov på människorättsorganisationen Memorial menar att man medvetet förlagt rättegången efter OS, eftersom uppmärksamheten inte kommer vara lika stor när alla journalister lämnat Sotji.

Under samtalet med Simonov ringer mobilen. Det är IOK i andra änden. Mark Adams som är kommunikationschef på IOK bekräftar att Gunilla Lindberg har tagit upp frågan i Sotji:s organisationskommitté. Han ber också SVT om hjälp att reda ut vad som hänt med Demirtjan och undrar om vi kan översända bevismaterial. Det kan tyckas naturligare att vända sig till Demirtjans advokat eller till organisationen Memorial som finns på plats och arbetar dagligen med fallet, men det verkar Mark Adams inte intresserad av.

Inget hopp om upprättelse

Semjon Simonov på Memorial hoppas att IOK håller sitt löfte och inte glömmer bort familjen när OS är över. Han tror att möjligheterna att få upprättelse i domstol är små för Demirtjan och andra i hans situation.

När OS är över kommer de utöva påtryckningar på Mardiros Demirtjan och på andra som har varit i liknande situation. De som inte fått lön kommer aldrig få se röken av den.

Men Mardios Demirtjan vill inte ge upp hoppet.

– Jag drömmer om att allt ska bli som det var innan OS-bygget började. Att jag ska bli frisk så jag kan jobba igen och vi kan få det bra igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet