Löfven är återhållsam med detaljer i samtalet med Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/TT/SVT

Löfven förtegen om han nämnde Khashoggi för Saudikungen

Publicerad

Stefan Löfven vill inte säga om han tog upp mordet på journalisten Jamal Khashoggi när han träffade Saudiarabiens kung Salman i Egypten.
– Exakt vad som sägs under våra samtal stannar där, säger han till SVT:s korrespondent.

I måndags avslutas det första toppmötet någonsin mellan EU:s och Arabförbundets ledare som pågått i egyptiska Sharm el-Sheikh i två dagar. Fokus ligger på migrationsfrågor och terrorbekämpning. 

Vid sidan av toppmötet har Stefan Löfven haft ett enskilt möte med Saudiarabiens kung Salman. 

– Vi pratade bland annat om situationen i Jemen. Att det är viktigt nu att se till att det avtal som slöts i Stockholm respekteras. Därutöver har jag också tagit upp frågor om mänskliga rättigheter, säger Löfven till SVT Nyheter. 

När du satt ned med honom, tog du upp frågan om mordet på Jamal Khashoggi? 

 – Exakt vad som sägs under våra samtal, det stannar där. Annars kan man inte ha sådana samtal. Men Sverige tar alltid upp dessa frågor och vi missar inte en möjlighet att ta upp mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och att vi definitivt är emot dödsstraff.

Flera skeptiska till kronprinsens medverkan 

Khashoggi var en välkänd kritiker av den saudiska regimen och av landets kronprins Mohamed bin Salman. Han levde i USA och skrev kolumner i tidningen Washington Post. I höstas mördades han på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, och FN:s utredare har kommit fram till att mordet ser ut att ha utförts av statliga aktörer från Saudiarabien. Det saudiska kungahuset nekar till att mordet var planerat på högre ort. 

Detaljer ur den turkiska polisutredningen kring mordet har läckt ut till medierna och påverkat Saudiarabiens relationer till omvärlden. Inför toppmötet i Sharm el-Sheikh kom uppgifter om att flera EU-ledare varit skeptiska till att den saudiske kronprinsen skulle medverka vid mötet, något han sedan inte gjorde. 

Löfven: ”Samtalen stannar mellan oss”

I Sharm el-Sheikh har Sveriges statsminister haft enskilda träffar med Iraks president Barham Salih och Jemens president Abdrabbuh Mansour Hadi. 

Löfven berättar att han bland annat diskuterat frågan om irakiska flyktingars återvändande, och situationen i hamnstaden Hodeidah i Jemen. Men när det gäller mötet med den saudiske kungen vill han inte gå in på detaljer.

Du vill inte säga om du tog upp mordet på Khashoggi?

– Nej samtalen som man för sinsemellan, det stannar mellan oss. Det blir svårt att ha förtroliga samtal om de sedan ska återges i detalj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.