– Det verkar mycket trovärdigt att här har skett något fruktansvärt, något horribelt, säger Stefan Löfven om Jamal Khashoggis död. Foto: Claudio Bresciani/TT/arkivbild

Stefan Löfven om Khashoggi: “Jag vill se en utredning”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se en grundlig utredning när det kommer till den saudiske journalisten Jamal Khashoggis död.
– Men jag vill ha en utredning och fakta på bordet om vad som faktiskt skett här innan vi tar ställning till slutsatserna, säger han till TT.

Enligt Turkiets president Erdogan planerades mordet på Khashoggi dagar i förväg. Han vill nu att samtliga misstänkta ska ställas inför rätta i Turkiet. Presidenten underkänner även Saudiarabiens förklaring om omständigheterna kring journalistens död.

Statsminister Stefan Löfven säger till nyhetsbyrån TT att han vill se en utredning.

– Det verkar mycket trovärdigt att här har skett något fruktansvärt, något horribelt. Men jag vill ha en utredning och fakta på bordet om vad som faktiskt skett här innan vi tar ställning till slutsatserna, säger statsminister Stefan Löfven och tillägger:

– Vi har framfört som EU-medlem, hela EU har framfört, att nu måste det till en riktigt grundlig, transparent och trovärdig undersökning om exakt vad som hänt och därefter dra slutsatserna.

Oklara besked om vapenexport

Tysklands regering har beslutat att stoppa vapenexport till Saudiarabien. På frågan om Sverige kan göra likadant påpekar Löfven att lagstiftningen ser olika ut i EU-länderna.

I Sverige är det myndigheten ISP som ger exporttillstånd.

– Det är myndigheten ISP, som tar varje ärende för sig och behandlar, säger Löfven.

Kan regeringen säga ja till ett eventuellt EU-vapenembargo om det blir aktuellt?

– När det gäller EU-gemensamma åtgärder måste vi ställa det mot den svenska lagstiftningen, säger Löfven.

Löfven påpekar att Sverige nyss antagit en ny vapenexportlag som syftar till att göra det svårare att exportera till länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Han påpekar också att Sverige har ”väldigt lite vapenexport” till Saudiarabien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet