Den turkiska polisens senaste spår i utredningen efter Jamal Khashoggis (t.h) död är en diplomatskyltat saudisk bil som lämnats övergiven i ett garage i Istanbul. Ett videoklipp som visats i statliga turkisk TV påstås visa när en okänd man lämnar bilen där dagarna efter journalistens död. Foto: Huseyin Aldemir/TT

Källor: Dödspatrullen styrdes över Skype från Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Nu knyts journalisten Jamal Khashoggis död allt närmare det saudiska kungahuset. Enligt nya uppgifter till nyhetsbyrån Reuters ska kronprins Mohammed bin Salmans rådgivare Saud al-Qahtani ha medverkat över Skype då journalisten dödades.
– Ge mig hundens huvud, ska han ha sagt under samtalet, enligt Reuters källa.

Rådgivaren Saud al-Qahtani är en av dem som av saudiska myndigheter officiellt har anklagat för inblandning i Jamal Khashoggis död. Enligt uppgifter till Reuters, från en saudisk källa, försöker saudiska myndigheter nu styra skulden mot honom för att kronprinsen ska kunna skyddas. Däremot finns det ingenting som tyder på att al-Qahtani skulle ha fängslats.

Källa: Beordrade dödandet

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger nu flera myndighetskällor, både turkiska och saudiska, att Saud al-Qahtani medverkade över Skype strax innan eller samtidigt som Jamal Khashoggi dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Han ska ha fört ett samtal med journalisten. Rådgivaren ska då ha förolämpat Khashoggi som då förolämpade honom tillbaka. Någon gång under samtalet ska sedan Saud al-Qahtani mer eller mindre ha beordrat den så kallade ”dödspatrullen” att döda journalisten.

– Ge mig hundens huvud, sade han, uppger en turkisk källa till Reuters.

De saudiska källorna berättar också om Skype-samtalet men säger ingenting om att han skulle ha beordrat ett mord, enligt Reuters.

Erdogan sägs ha ljudfilen

Källorna är däremot överens om att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska ha tillgång till en ljudfil från Skype-samtalet. Erdogan har utlyst att han ska komma med nya uppgifter om dödsfallet under tisdagen – och det spekuleras nu om att det kan handla om just den inspelningen.

Saud al-Qahtani har arbetat nära kronprins Mohammed bin Salman. Han uppges ha varit den som styrde kidnappningen av den libanesiske premiärministern Saad al-Hariri. Det ska också ha varit han som höll i trådarna då 200 högt uppställda saudier frihetsberövades och placerades i husarrest på ett lyxhotell ifjol.

Nya spåret: En övergiven bil

Journalisten Jamal Khashoggi dödades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Saudiarabien har erkänt att han dödades – men säger att det skedde under ett bråk. Anonyma turkiska myndighetskällor har vid ett flertal tillfällen pratat om att journalisten överfölls och styckmördades.

Turkisk polis arbetar fortfarande med att försöka hitta Khashoggis kropp. Det senaste spåret är en övergiven saudisk diplomatskyltat bil som dagarna efter mordet ska ha lämnats stående i ett garage några kilometer från konsulatet. Den undersöktes av turkisk polis under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet