Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sànchez möttes i Stockholm för att diskutera EU:s bidrag och lån till länder som drabbats hårt av coronaviruset.

Löfven redo för kompromiss om EU-pengar

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna har haft svårt att enas om förslaget till långtidsbudget och coronakrisstöd på veckans toppmöte. Den bedömningen gör både statsminister Stefan Löfven (S) och hans spanske kollega, premiärminister Pedro Sánchez.

– Men vi måste arbeta för det, säger Löfven på en pressträff med Sánchez på Harpsund.

Sánchez är på rundresa i Europa inför fredagens och lördagens toppmöte i Bryssel.

På vägen till Stockholm gjorde han ett stopp hos den nederländske premiärministern Mark Rutte, informell ledare för de fyras gäng, eller frugala fyran. De fyra – Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike – håller emot när det gäller hur de föreslagna 750 miljarder euro i återhämtningsfonden ska fördelas och på vilka villkor. Summan motsvarar omkring 8 000 miljarder kronor.

Fyran kräver att förslaget till långtidsbudget på nära 1 100 miljarder euro bantas.

Kompromiss med lån

Kompromissförslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel är att 500 miljarder ska ges ut som bidrag till medlemsländerna och 250 miljarder ska erbjudas i form av lån.

De fyras gäng, inklusive Sverige, vill att allt ska fördelas som lån och återbetalas. Spanien, Italien och flera andra länder i Sydeuropa anser att de inte kan låna mer pengar.

– Vi behöver en återhämtningsfond, men den ska vara i form av lån, inte bidrag, säger Löfven på pressträffen.

Det är EU som ska låna upp pengarna. Sverige och de tre andra varnar för att det kan få stora effekter för den egna medlemsavgiften framöver, om räntorna stiger och en del av medlemsländerna inte kan vara med och betala. Lånen ska börja betalas först från 2028, på trettio år.

Förhandla kring storleken

Löfven säger att storleken på långtidsbudgeten måste förhandlas ner på toppmötet.

Visserligen har Sverige och Spanien olika syn på flera frågor, men de båda länderna är överens om att lösningen måste vara en gemensam, europeisk sådan.

Löfven säger att han inte vet om det går att nå enighet om långtidsbudgeten och återhämtningspaketet på toppmötet.

– Men vi måste arbeta för det, säger Löfven.

Även Pedro Sánchez trycker hårt på att en överenskommelse är av nöden.

– Det är en viktig signal till medborgarna och finansmarknaderna, säger Sánchez.

Frågorna på EU-toppmötet

Mötet äger rum i Bryssel den 17-18 juli.

Det är första gången sedan februari som EU-ländernas ledare möts i verkliga livet, utan videolänk eller lurar emellan.

Agendan domineras av förhandlingar om EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027 samt förslaget om återhämtningspaket för EU-länderna för coronakrisen.

EU-ledarna gjorde ett första allvarligt försök med budgeten i februari, men motsättningarna var för stora.

Det är inte lättare nu när återhämtningspaketet har lagts till. Det handlar om enorma summor, nära 1 100 miljarder euro omfattar långtidsbudgeten och coronakrisstödet 750 miljarder euro. I svenska kronor innebär det över 20 000 miljarder, 20 gånger den svenska statsbudgeten.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.