Foto: TT

Löfven: ”Vi har tagit upp frågan Gui Minhai idag”

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern Stefan Löfven befinner sig i Kina – något som beskrivs som en affärsresa. Men han har också tagit upp frågan om den svenska medborgaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

– Men jag vill inte gå inte på exakt hur vi gör det, säger han till SVT Nyheter.

På agendan för besöket står framförallt hållbarhet och grön innovation – men statsministern kommer också att hålla ett tal på World Economic Forum, och delta i en överläggning med Kinas premiärminister Li Keqiang.

Men trots att mötet huvudsakligen behandlar affärsintressen har större uppmärksamhet tilldelats frågor av betydligt känsligare natur, nämnvärt den som rör den svenske bokförläggaren Gui Minhai.

LÄS MER: Stefan Löfven på besök i Kina

Frihetsberövad i 600 dagar

Minhai försvann i Thailand för över 600 dagar sedan och dök upp i kinesiskt förvar, misstänkt för ett brott i samband med en dödsolycka 2003.

Den 53-årige förläggaren har erkänt brottet i kinesisk statstelevision; ett förfarande som bland annat den dåvarande svenska ambassadören och Sveriges utrikesminister kritiserat Kina för.

Det råder i princip konsensus kring att gripandet i själva verket handlar om politiska frågor – Gui Minhai gav ut flera böcker som betraktades som regimkritiska.

LÄS MER: Fallet Gui Minhai: Detta har hänt

Löfven: ”Vi har tagit upp frågan”

Under måndagseftermiddagen mötte så Stefan Löfven Kinas president Xi Jinping i det som kallas Folkets stora hall på västra sidan av Himmelska fridens torg.

Inga medier fick medverka under mötet, men enligt Stefan Löfven ska han ha tagit upp frågan om Gui Minhai med den mäktige ledaren.

– Vi är väldigt oroliga över Gui Minhai och vi har tagit upp den här frågan idag, svarade Löfven när SVT:s Susan Ritzén mötte honom efter mötet.

– Men jag vill inte gå inte på exakt hur vi gör det, eftersom vi inte tror att det kommer att gynna Gui Minhai, tillade han.

Amnesty: ”Visar att de här världens ögon på sig”

Svenska Amnesty har uppmanat Stefan Löfven att sätta press på Kinas president för att landet i större utsträckning ska respektera de mänskliga rättigheterna.

– Att regeringsföreträdare tar upp frågor kring mänskliga rättigheter är oerhört viktigt. Det visar att de står högt på agendan, och visar att landet har omvärldens ögon på sig, säger svenska sektionens generalsekreterare Anna Lindenfors till SVT Nyheter.

När Anna Lindenfors mötte Stefan Löfven tidigare i juni framförde hon Amnestys uppmaning att diskutera fallet Gui Minhai, och situationen för andra människorättsförsvarare i Kina, med regeringsföreträdare.

– Mitt intryck var att han lyssnade, och han hade också frågor till oss kring det här. Jag tycker det var en bra diskussion, sammanfattar hon.

LÄS MER: Sverige allt tystare om mänskliga rättigheter i Kina

Oroväckande trend under Jinping

Amnesty har länge uttryckt en oro för att handlingsutrymmet för människorättsaktivister krymper i Kina. Och trenden har förvärrats ytterligare under Xi Jinpings presidentskap, som är inne på sitt sjätte år, menar Anna Lindenfors. Fler aktivister placeras i informella förvar, och förnekas rätten till juridiskt ombud.

– President Xi Jinping har infört väldigt oroväckande lagändringar som hänvisar till den nationella säkerheten, men med väldigt vaga formuleringar, vilket öppnar för politiskt motiverade mål.

Kina – diktatur eller enpartistat?

Förutom fallet Gui Minhai, aktualiserar besöket också frågan om Stefan Löfvens ordval kring statsskicket i republiken Kina. Under en presskonferens i samband med det förra officiella besöket 2015 fick statsministern frågan om han ansåg att Kina är en diktatur.

– Kina är en enpartistat som inte har val, svarade han då.

Efter dagens möte löd svaret till SVT Nyheter ungefär likadant.

– Jag vill inte sätta en etikett på länder. Alla vet vilken vikt Sverige lägger på frågan om mänskliga rättigheter, och vi tar alltid upp det i sådana här sammanhang. Jag har tagit upp det med president Xi Jinping idag och kommer även att ta upp det med premiärministern, sa Stefan Löfven.

LÄS MER: Löfven väjer för frågorna om Kina

BAKGRUND: GUI MINHAI

2015

17 oktober. Gui Minhai, född i Kina men bosatt i Hongkong, ses lämna semesterlägenheten i Pattaya, Thailand, med en okänd man. Landets myndigheter har inga uppgifter om vart han tagit vägen.

20–26 oktober. Tre kollegor på Gui Minhais förlag och bokhandel som säljer böcker som är förbjudna i Fastlandskina försvinner.

13 november. Dottern, Angela Gui, får för första gången kontakt med sin pappa.

2016

17 januari. I en TV-sänd intervju i statstelevisionen CCTV hävdar Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina på grund av ett trafikbrott. Han vill inte ha någon hjälp utifrån och dottern uppmanas att inte vara orolig.

24 februari. Svensk ambassadpersonal får för första gången träffa Gui Minhai som dock säger att han inte vill ha någon hjälp.

4–6 mars. Medarbetare till Gui släpps, efter att de kort återvänt till Hongkong reser de tillbaka till Fastlandskina.

25 mars. I ett samtal med Angela Gui talar fadern enbart engelska och säger till dottern att inte ge fler intervjuer.

24 maj. Angela Gui vittnar om försvinnandet i den amerikanska kongressen.

Juni. Senaste tillfället som Angela Gui talade med sin pappa i telefon.

13–18 september. En av Gui Minhais medarbetare återvänder till Hongkong och berättar för medier att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och inför tv-kameror tvingats erkänna påstådda brott. I Hongkong hålls stora demonstrationer för Gui Minhais frisläppande.

Källor: TT och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.