Foto: TT

Lökke Rasmussen vinnare – trots dåligt val

Uppdaterad
Publicerad

Venstreledaren Lars Løkke Rasmussen får uppdraget att försöka bilda regering i Danmark. Han har kallat samtliga partier i Folketinget till förhandlingar i Christiansborg redan i morgon för att sondera förutsättningarna för en regeringsbildning.

Först långt efter midnatt var resultatet klart så att partiledarna vågade ta till ordan. Kort efter att Socialdemokraternes partiledare Helle Thorning-Schmidt erkänt att Lökke Rasmussen nu får överta statsministerrollen talade han inför jublande partimedlemmar på Venstres valvaka:

– Jag har sagt det hela tiden, att för fyra år sen när vi blev av med nycklarna till Christiansborg att det bara var ett tillfällligt lån.

När de flesta röster är räknade i det danska valet står det klart att invandringskritiska Dansk Folkeparti (DF) är valets stora vinnare. Partiet får 21,1 procent mot 12,3 i det förra valet och blir med det Danmarks största borgerliga parti.

Lars Lökke Rasmussens Venstre får 19,5 procent – en tillbakagång med 7,2 procent. Efter valrysaren kan Lökke Rasmussen åter bilda en borgerlig minoritetsregering, kanske med stöd av Dansk Folkeparti.

”Inte gjort ett bra val”

Lökke Rasmussen erkände att partiet, som har tappat många väljare och nu är tredje största parti i folketinget, inte gjort någon valsuccé.

– Vi har inte gjort ett bra val, vi har gått tillbaka, men en majoritet av väljarna vill ha en borgerlig regering. Vi är inte intresserade av nycklarna för sakens skull, vi är ett parti som gärna ta ansvar, sa han.

SVT:s utsände Pontus Mattson säger att det nu väntar hårda förhandlingar för Lökke Rasmussen för han ska kunna bilda regering, och hur en sådan regering kan komma att se ut är fortfarande väldigt oklart.

– Det kan bli svårt. Dansk Folkeparti står för en stram utlänningspolitik som man säger här i Danmark, det håller de andra borgerliga partierna med om. Men däremot vill Dansk Folkeparti ha väldigt mycket mer pengar till offentlig sektor och där finns ett närmast nyliberalt parti, Liberal allians, som inte alls vill ha mer pengar till offentlig sektor utan istället sänka skatterna.

– Ska han få ihop det där på något sätt måste han vända och vrida på det många gånger. Många tidningar skriver att det kan gå fel på flera sätt och vis.

”Möjlighet att ta ansvar”

Även Lökke Rasmussen påpekade i natt att även om valresultat var klart så är det en bit till regeringsbildning.

– De kommande dagarna kommer att visa om det går att bilda en majoritet som kan leda in Danmark på den rätta vägen och som Venstre kan ta ansvaret att leda.

– I kväll har vi fått en möjlighet till det, men det är också bara en möjlighet att ta det ansvaret.

Ledaren för Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, ville i natt inte kommentera om de kommer att vara med och bilda regering eller inte.

– Jag räknar med att det kommer att bli bra samtal.

Tackade Thorning-Schmidt

Lökke Rasmussen passade även på att tacka Helle Thorning-Schmidt som ringt honom och sagt ”Lycka till, nu tar du över.” Han tackade henne för att hon de senaste åren slagit in på att få till blocköverskridande överenskommelser.

Venstre-ledaren sa att nu väntar breda samarbeten och kallelser till förhandlingar.

– I morgon drar vi på oss arbetskläderna, avslutade han.

Statsminister Stefan Löfven (S) har framfört sina gratulationer till Lars Løkke Rasmussen och hoppas på ett gott samarbete med den danska regeringen som kommer att bildas, meddelar han genom sin pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin till SVT Nyheter.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti och Venstre är Danmarks största partier – här är deras toppnamn:

Socialdemokraterne

Avågende partiledare: Helle Thorning-Schmidt

Ålder: 48 år

Familj: Gift, har två barn

Bakgrund: EU-parlamentariker mellan 1999 och 2004. Valdes in i folketinget och blev partiledare 2005 efter Mogens Lykketoft. Danmarks statsminister sedan september 2011 – den första kvinnan på posten. Avgick efter valet i går.

Hennes man Stephen Kinnock är nyinvald i det brittiska parlamentet för Labourpartiet.

Venstre

Partiledare: Lars Løkke Rasmussen

Ålder: 50 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Statsminister mellan 2009 och 2011. I Anders Fogh Rasmussens konservativa regering var han först hälsominister och senare finansminister. Efterträdde Fogh Rasmussen när denne blev Natos generalsekreterare. Blir av allt att döma Danmarks näste statsminister.

Dansk Folkeparti

Partiledare: Kristian Thulesen Dahl

Ålder: 45 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Medlem i Fremskridtspartiet från 1989 till 1995, därefter var han med och bildade Dansk Folkeparti. Han tog över partiledarposten efter Pia Kjærsgaard 2012.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2015

Mer i ämnet