Lokalpolitikern Marielle Franco sköts till döds när hon satt i sin bil på väg hem. Foto: TT

Lösning nära på politikermord i Rio de Janeiro

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliansk polis närmar sig en lösning av mordet på människorättsaktivisten och vänsterpolitikern Marielle Franco, som sköts till döds i Rio de Janeiro för snart två månader sedan.

– Förundersökningen är i slutskedet. Jag tror att vi inom kort kommer att kunna redovisa resultat, säger säkerhetsminister Raul Jungmann till nyhetssajten noticias.uol som citeras av AFP.

En medlem av Rios kommunfullmäktige och en fängslad ledare för en av stadens paramilitära grupper finns bland de misstänkta, säger Jungmann som därmed bekräftar tidigare medieuppgifter.

Marielle Franco sköts ihjäl den 14 mars med flera kulor mot huvudet i vad som föreföll vara ett professionellt utfört mord. Kulhylsorna som hittades efteråt kom från den brasilianska polisen, men ammunitionen hade enligt en minister stulits från polisen flera år tidigare.

Lett till engagemang

Franco var känd särskilt för att sätta ljuset på polisbrutalitet i Rios fattiga kåkstäder och var mycket populär. Mordet har väckt stort engagemang i Brasilien och mängder av Rio de Janeiro-bor har tagit sig ut på gatorna för att demonstrera mot våld och kriminalitet.

Amnesty International uppmanade myndigheterna att genomföra en opartisk utredning. ”Regeringen kan inte stå och se på och låta människorättsförsvarare mördas ostraffat”, skrev organisationen i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.