Människor sörjer under begravningen i Rio de Janeiro av vänsterpolitikern Marielle Franco, som sköts ihjäl under onsdagskvällen. Foto: TT

Politikermord väcker bestörtning i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor manifesterade sin sorg efter mordet på den brasilianska vänsterpolitikern och människorättsaktivisten Marielle Franco. Attentatet tros vara politiskt motiverat.

Över 10 000 strömmade ut på gatorna i Rio de Janeiro under torsdagskvällen.

– Jag är förkrossad. Hon representerade allt det nya som människor kunnat hoppas på – en svart kvinna från de fattiga områdena som tagit sig dit där hon kunde företräda oss, säger 48-åriga Ana Paula Brandão till nyhetsbyrån AFP.

Manifestationer hölls även i flera andra städer runt om i Brasilien.

Tusentals protesterade i centrala Rio efter mordet på politikern Marielle Franco. Foto: TT

Stack ut i politiska miljön

Franco, som företrädde vänsterpartiet PSOL, var en av de politiker som fick allra flest röster när hon valdes in i Rio de Janeiros beslutande församling 2016. Som svart, lesbisk kvinna från slummen stod hon ut i stadens politiska liv, dominerat av vita män, och var en förkämpe för marginaliserade grupper. Franco var också en skarp kritiker av polisvåld och motsatte sig regeringens beslut i förra veckan om att sätta in armén i Rio.

Uppmanar till opartisk utredning

Polisen uppger att man undersöker mordet som en möjlig respons på Francos politiska engagemang.

Amnesty International uppmanar myndigheterna att genomföra en opartisk utredning. ”Regeringen kan inte stå och se på och låta människorättsförsvarare mördas ostraffat”, skriver organisationen i ett uttalande.

Det var sent på onsdagen som skott avlossades från en bil som körde upp bredvid Francos fordon. Även hennes förare dödades, och en av hennes medarbetare skadades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer