Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röken från Kanada har bland annat nått New York. Foto: Reuters

Brandrök från Kanada hälsofara i nordöstra USA

Uppdaterad
Publicerad

Brandrök från ett stort antal skogsbränder i Kanada har spridit sig till nordöstra USA och fått myndigheterna att varna invånarna för luften i städer som New York, Washington och Detroit. New York hade på onsdagen sämst luftkvalitet i världen.

Enligt CNN berörs omkring 75 miljoner amerikaner av larmen om ohälsosam eller direkt farlig luftkvalitet, från Boston på östkusten till Saint Louis mitt i landet.

Gränsvärdet för ohälsosam luft ligger på 100 på en 500-gradig skala. I New York var indexvärdet på eftermiddagen lokal tid 332 – dubbelt så högt som Delhi och Lahore, enligt schweiziska IQAir.

En miljon andningsskydd delas ut

Föroreningarna har lett till försenade eller inställda flyg och inställda utomhusaktiviteter i skolorna. Två basebollmatcher i New York och Philadelphia har också ställts in.

New Yorks guvernör Kathy Hochul har uppmanat invånarna att bara gå utomhus om de måste, och delstaten ska dela ut en miljon N-95-andningsskydd skriver The New York Times.

Trots att röken är på väg österut, så är sannolikheten att den kommer nå Sverige och Skandinavien extremt liten.

– Rester av röken kanske kan nå oss så att man kanske kan mäta att det är lite fler partiklar i luften. Men att man kommer se eller känna röken, som i New York till exempel, ställer jag mig tveksam till, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

För få brandmän

Kanadas hälsominister Bill Blair sa på onsdagen enligt BBC att 414 skogs- och markbränder rasar på olika håll i landet, varav 239 är utom kontroll.

Quebecprovinsen i östra Kanada hör till de hårdast drabbade. Där rasar 150 bränder men de drygt 500 brandmännen kan inte bekämpa mer än 40 bränder åt gången.

Drygt 20 000 invånare har tvingats lämna sina hem, framför allt i norra Quebec. Hittills har 3,8 miljoner hektar eldhärjats i Kanada, femton gånger mer än normalt vid den här tiden på året, skriver CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.