Foto: Iman Tahbaz/ SVT

Luftföroreningarna i Delhi – nu begränsas biltrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga luftföroreningen i Indiens huvudstad Delhi har tvingat myndigheterna att agera. Biltrafiken ska halveras i ett försök att mildra den hälsofarliga smog som har lagt sig över staden. Bilens registreringsnummer avgör när du får köra.

Från och med i dag, måndag, måste hälften av stadens bilar förbli stillastående medan den andra hälften har tillåtelse att köra. Det är bilens sista siffra på registreringskylten som avgör huruvida den är laglig att köra eller ej. Jämna siffror och ojämna alternerar mellan varandra dagligen. Systemet som myndigheterna har implementerat halverar följaktligen biltrafiken, då du endast kan köra din bil varannan dag. Den nya regeln gäller mellan klockan 08.00 och 20.00 måndag till lördag, men exkluderar bland annat blåljustrafik, enligt BBC.

Samma system användes år 2016 och 2017 men det är ännu oklart om det medför en önskad effekt på de farliga föroreningarna i luften.

Reporter på plats

SVT:s Alexander Norén och är på plats i Delhi för att rapportera om Nobelpriset. De känner av den farliga luften.

– Det känns som att stå vid en smutsig valborgseld hela dagen. Det luktar från svedjebränder på jordbruksmark runt staden. De säger att det är hälsovådliga nivåer, skolorna är stängda med omtanke om barnen. Frågan är väl vad man tar för skada om man andas den här luften några dagar bara, som vi. Tänker på dem som bor här hela tiden och måste stå ut med detta varje år vid denna tid. När jag sätter på mig gasmasken i mopedtaxin genom rusningstrafiken känner jag direkt hur ren luft ”smakar”, säger Alexander Norén.

Foto: Iman Tahbaz/ SVT

Han fortsätter med att berätta om en orolig mamma som han har träffat i Delhi.

-  Jag talade med en mamma som sagt åt sitt barn att stanna inomhus hela dagen. När hon kommer hem om kvällen tvättar hon filtret i luftrenaren, och då är filtret helt svart. Bara på en dag.

Andra miljöbovar

Experter menar att avgaserna från bilar endast är en av många anledningar till att staden återkommande blir smoghärjad. En stor faktor till den höga halten av luftföroreningen är att jordbrukare i områden nära staden vid den här tiden av året eldar på sina fält. Detta i kombination med utsläpp från bilar och industrier bidrar till det täcke av dålig luft som ligger över Delhi.

Värre än på många år

Luftföroreningen i staden, som är värre än på många år, har tvingat skolor att stänga, byggnadsarbeten att pausas och det har varit stora störningar i flygtrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer