Elin Jönsson: ”Det har aldrig funnits motstånd mot Lukasjenko” Foto: SVT/ MORGONSTUDION

”Lukasjenko har närmast total makt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan valet i Belarus då Aleksandr Lukasjenko påstods ha återvalts till president. Valets giltighet dömdes ut och enorma protester bröt ut.

Ändå syns inga som helst tecken på maktskifte, enligt experterna.

– Lukasjenko har närmast total makt, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare på FOI.

Den 9 augusti 2020 valdes Aleksandr Lukasjenko på nytt till president i Belarus. Valet mottogs inte som vanligt med apati utan möttes med enorma protester runt om i landet.

Hur har protesterna påverkat Lukasjenkos makt – ett år senare? Inte nämnvärt, menar experterna.

Enligt Jakob Hedenskog, forskningsledare på FOI med fokus på Belarus, har presidenten snarare stärkt sin makt.

– I dag har han närmast total makt. Sedan förra året har folket förstått att det finns en möjlighet till förändring. Därför måste han göra allt för att stoppa motståndet.

Protester väntas under dagen

Trots regimens våld fortsätter protesterna mot presidenten, men i betydligt mindre skala. Under dagen väntas flera små protester äga rum i Belarus och på andra platser i världen.

– Det kommer inte att bli stora protester, människor vågar inte det. Men det kommer att bli mindre aktioner i solidaritet, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson som bevakat Belarus sedan 2004.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.