Per Olsson Fridh (MP) ser tillslaget tecken på en allt mer desperat regim. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT & SVT

Biståndsministern: Viktigt att omvärlden markerar mot Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Regimen i Belarus har gjort räder mot flera medieföretag, och nu kommer rapporter om att man siktat in sig på människorättsorganisationer.

– Den här typen av tillslag mot organisationer är ju fullständigt oacceptabelt, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

Den oberoende nyhetssajten Nasja Niva har meddelat att verksamheten i Belarus upphör på grund av säkerhetsrisker.

Förra veckan slog belarusiska myndigheter till mot flera medier. Åtkomsten till Nasja Niva begränsades efter anklagelser om att den publicerat ”olagligt innehåll”. Dessutom finns nu uppgifter om att regimen även gör räder mot människorättsorganisationer.

– Det är viktigt att omvärlden tydligt markerar att vi accepterar inte att man gör på det här sättet mot sin befolkning vilket är vad det här handlar om, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

– Det är ju ett utslag för en allt mer desperat regim i Belarus.

I maj stängde myndigheterna nyhetsportalen tut.by, som satsat hårt på att rapportera om protesterna i landet efter presidentvalet 2020. Den 8 juli startade tut.bys före detta anställda ett nytt medieprojekt, zerkalo.io, som publicerar nyheter om Belarus, men medarbetarna befinner sig utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.