Ett nyligen rest migrantläger i staden Pabrade, nordost om Vilnius i Litauen. Litauen har nu börjat bygga en gränsmur mot Belarus, varifrån många migranter kommer. Foto: AP/TT

Litauen bygger gränsmur mot Belarus

Publicerad

Litauen har börjat bygga en barriär utefter gränsen mot Belarus, för att värja sig mot migrantflödet därifrån.

Den första delen av muren kommer att vara 500 meter lång och 1,8 meter hög, med taggtråd på toppen, enligt Ruta Montvile, taleskvinna för Litauens försvarschef.

EU-medlemmen Litauen utlyste nyligen nationellt nödläge med anledning av det ökade antalet människor som kommer över gränsen från Belarus. Flera hundra personer har gripits, ett migrantflöde som Vilnius anklagar regimen i Minsk för att ligga bakom.

Anklagas använda migration som vapen

I ett tal i slutet av maj sade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko att man inte längre kommer att hindra migranter som är i Belarus från att ta sig in i EU illegalt, något som fick Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis att anklaga den belarusiske presidenten för att ”använda migration som vapen”.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel är av samma mening. Han fördömde nyligen Minsks agerande.

”Belarusiska myndigheter använder irreguljär migration för att sätta tryck på EU och Litauen”, säger Michel i ett uttalande som fördömer Belarus agerande, enligt Reuters.

Finländsk hjälp till gränser mot Belarus

Den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex har bett EU:s medlemsländer att hjälpa Litauen, vilket är vad Finland nu svarar på med patruller som åker ner den 14 juli och stannar till den 1 december.

Fyra gränsbevakare och två fordon ska skickas från Finland till de lettiska och litauiska gränsområdena mot Belarus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer