• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Maxim Guchek /AP/TT

Lukasjenko överraskar – svor presidented

Uppdaterad
Publicerad

Belarus auktoritäre ledare Aleksander Lukasjenko svors in för en ny mandatperiod som president – vid en ceremoni som hemlighölls in i det sista.

Flera hundra människor närvarade vid ett evenemang i Självständighetspalatset i Minsk under onsdagen, rapporterar landets strängt styrda nyhetsbyrå Belta. Efter veckor av protester och efter att stora delar av omvärlden underkänt det senaste valet sker ceremonin utan föregående varsel.

Stora delar av centrala Minsk spärrades av och inga människor släpptes nära palatsområdet, rapporterar den oberoende nyhetssajten Tut.by. Inför ceremonin uppgavs en rad bussar med täckta fönsterrutor ha anlänt till palatset. Lukasjenko själv anlände i en kortege med kraftig polisbevakning.

”Var är medborgarna?”

Det som sker saknar motstycke, enligt Pavel Latusjko, som sitter i det övergångsråd som bildades för att få till ett maktskifte med fredliga medel.

– Den avgående presidenten, som påstår sig ha fått över 80 procent av rösterna, har genomfört en specialinsats för att svära in sig själv med Omons (särskilda insatspolisens) beskydd, under hemliga förhållanden och inför en liten krets av hastigt inkallade tjänstemän. Var är de firande medborgarna? Var är diplomaterna?

Länder borde agera

Diktatorn Lukasjenko utropades till valsegrare baserat på ett kraftigt ifrågasatt valresultat. Enligt Martin Uggla, ordförande i Östgruppen, har ceremonin idag en viktig innebörd för de länder som underkänt valresultatet.

– Fram tills nu har Lukasjenkos legitimitet som president grundats i att den förra mandatperioden inte avslutats. Men i och med att Lukasjenko nu svurits in börjar en ny mandatperiod. EU och de länder som kommunicerat att de underkänt valresultatet borde därför agera utifrån detta, säger Martin Uggla.

Slår ned protester

Enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid UI har säkerhetspolisens våld ökat mot demonstranterna under de senaste veckorna. Ceremoni kommer med stor sannolikhet leda till nya stora demonstrationer.

– Lukasjenko har nu bekräftat sin egen maktambition och visat att han inte givit efter för demonstranternas krav på dialog. Risken är stor att han kommer att fortsätta att bekämpa proteströrelsen med våld och repressioner, säger Martin Kragh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.