Efter mötet: Lukasjenko får 13 miljarder kronor i ryskt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer fortsätta att samarbeta militärt med Belarus. Det beskedet kom efter att den hårt pressade Alexander Lukasjenko haft samtal med Rysslands president Vladimir Putin i Sotji. Mötet får hård kritik av belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Under en pressträff efter måndagens möte säger president Putin att Ryssland avser att fortsätta samarbeta militärt med Belarus, rapporterar Reuters som citerar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Bland annat har de båda har kommit överens om ett ryskt stöd på 1,5 miljarder dollar (drygt 13 miljarder kronor) till Minsk.

Protester i Belarus

Alexander Lukasjenko konstaterar samtidigt att den senaste tidens händelser i Belarus visar att Minsk fortsatt bör stå nära Ryssland.

Stöd från Putin

Under mötet uttalade Putin starkt stöd för sin presidentkollegas ledarskap.

– Med tanke på din erfarenhet är jag säker att arbetet i den här riktningen kommer att organiseras på högsta nivå och att utvecklingen av landets politiska system kommer nå en ny topp, sade Putin enligt Reuters.

Massdemonstrationer

Mötet mellan Lukasjenko och Putin ägde rum efter en femte helg med protester som kräver Lukasjenkos avgång.

Under söndagens massdemonstrationer runt om Belarus greps enligt landets inrikesdepartement 774 personer, varav 500 i huvudstaden Minsk där minst 100 000 människor rapporteras ha tagit sig ut på gatorna.

Oppositionen anklagar Lukasjenko för att ha riggat förra månadens presidentval – som också har ifrågasatts i stora delar av omvärlden. Sedan dess har tusentals regimkritiker gripits och viktiga oppositionsledare har frihetsberövats, deporterats eller tvingats fly ur landet.

Oppositionen kritisk

Från exilen i Litauen kritiserar oppositionens förgrundsfigur Svetlana Tichanovskaja Putins beslut att träffa Lukasjenko.

”Jag beklagar att du valde att föra dialog med usurpatorn och inte med det belarusiska folket”, skriver Tichanovskaja i sociala medier.

”Jag vill påminna Vladimir Putin om att vad ni än enas om i Sotji inte kommer att vara juridiskt bindande. Den nya regeringen kommer att se över alla avtal som tecknats med den illegitime Lukasjenko”.

Putins handlingar inför måndagens möte har indikerat att han inte har någon önskan om att Lukasjenko störtas från makten i den närliggande före detta Sovjetstaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet