SVT:s utsända Elin Jönsson träffar en sjöräddare som berättar om att man tvingas samarbeta med polisen.

Sjöräddare i Minsk oroliga – tvingas samarbeta med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranterna tvingades hoppa i en sjö för att undkomma kravallpolisen när de demonstrerade i Minsk i förra veckan.
Nu vittnar sjöräddningen om att de tvingas samarbeta med polisen och överlämna människor som de räddar direkt till polisens fångtransporter.
– Vi gör ju bara vårt jobb, vi kan inte sortera folk i ”bra” och ”dåliga” när de ligger i vattnet, säger läkaren Ingvar som SVT:s utsända Elin Jönsson har träffat.

Protesterna mot Alexander Lukasjenkos regim i Belarus har pågått i veckor. Under söndagen har demonstranterna försökt samlas för att marschera mot det exklusiva villaområdet, Drozdy, där Lukasjenko, ministrar och högt uppsatta tjänstemän bor.

Förra söndagen hoppade många demonstranter i sjön Komsomolskoe, som ligger i området, för att undkomma kravallpolisen och deras batonger. När sjöräddningen gav sig ut för att rädda demonstranterna grep polisen även dem och åtta sjöräddare fick tillbringa tre dagar i det ökända fängelset Okrestino.

Sjöräddarna är oroliga

SVT:s utsända Elin Jönsson har träffat några av sjöräddarna som berättar att de i dag tvingas samarbeta med polisen och överlämna de som de eventuellt räddar ut vattnet direkt till de fångtransporter som kommer vänta intill stranden.

-Jag känner mig mycket orolig nu, det enda jag tänker på är att komma hem till min familj ikväll. Jag kan ju inte låta bli att göra mitt jobb, att rädda människor som håller på att drunkna, säger Ingvar, en läkare vid sjöräddningen. 

Ingvar tog hand om många skadade förra söndagen och blev vittne till våldet från polisen. Åtta av hans kollegor greps. Själv kom han undan med en varning från polisen. Medan vi pratar kommer två kollegor som satt fängslade tre dagar fram till oss.

Polisen griper och släpar iväg människor

-Jag är förfärad över situationen. Vi gör ju bara vårt jobb, vi kan inte sortera folk i ”bra” och ”dåliga” när de ligger i vattnet. Men det är vad polisen kräver. Men jag ångrar ingenting och kommer göra samma sak idag – rädda liv, säger en äldre sjöräddare. 

Vi lämnar sjöräddarna för att bege oss mot demonstrationerna. Senare på eftermiddagen ringer Ingvar och berättar att sjöräddarna skickats till stranden i villaområdet Drozdy, där demonstranterna samlats. Över telefonen berättar han hur han ser polisen gripa mindre grupper av människor och släpa iväg dem. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet