Sydafrikanska gruvarbetare med svåra lungsjukdomar ersätts av guldföretag. Arkivbild från en gruva utanför Johannesburg, 2014. Foto: TT

Lungsjuka i miljarduppgörelse med guldföretag

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals sydafrikanska gruvarbetare med svåra lungsjukdomar kommer att ersättas med miljardbelopp av guldföretag.

Den största grupptalan i Sydafrika någonsin har lett till en uppgörelse efter sex års förhandlingar. De sex stora guldföretagen kommer att betala drygt motsvarande 3,5 miljarder kronor till de drabbade.

Bakom kraven står personer som har arbetat i sydafrikanska gruvor och ådragit sig lungsjukdomen silikos sedan de andats in stora mängder kiseldioxid. Bland dem finns också anhöriga till personer som avlidit till följd av sjukdomarna.

– Vi anser att det är en fördelaktig uppgörelse, säger Carina du Toit, advokat vid en av firmorna som företräder de målsägande.

Tidigare forskning har visat att varannan person som arbetat i sydafrikanska guldgruvor har drabbats av silikos, en obotlig sjukdom som också kallas stendammlunga. Den ökar i sin tur risken för tuberkulos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.