Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo har instruerat delstatspolisens hatbrottsgrupp att utreda fallet. Foto: Allyse Pulliam

Knivattack mot judisk församling beskrivs som terrorhandling

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer knivskadades i New York, natten till söndag svensk tid, av en man som gick till attack mot en judisk församling som firade högtiden Chanukka. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och attacken beskrivs som en terrorhandling.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har instruerat delstatspolisens hatbrottsgrupp att utreda fallet.

”Vi har nolltolerans mot antisemitism i New York och kommer att använda lagens fulla kraft för att hålla angriparen ansvarig”, skriver New Yorks guvernör Andrew Cuomo på Twitter.

– Det här är en terrorhandling, säger han under en pressträff dagen efter dådet.

Fem personer skadades i attacken, varav två kritiskt, rapporterar den lokala TV-stationen CBS New York.

Enligt nyhetsbyrån Reuters beskrivs två som allvarligt skadade. En av dem ska ha huggits sex gånger.

Chanukka-firande attackerades

Dådet ägde rum i en rabbins bostad i Monsey i delstaten New York, enligt AFP. Där pågick ett firade av den judiska högtiden chanukkas sjunde, och näst sista, kväll.

Mannen gick till attack vid 22-tiden på kvällen, fyratiden på natten svensk tid. Just när sällskapet förberedde sig för att tända ljusen i menoran, smälldes ytterdörren plötsligt upp.

En man, beväpnad med en kniv ”stor som ett kvastskaft” och maskerad med sjal, gick till attack, enligt vittnesmål till The New York Times.

– Så fort han kom innanför dörren började han attackera folk till höger och vänster. Vi hann knappt reagera. Jag bad för mitt liv, berättar 65-årige Aron Kohn.

Mannen försökte därefter ta sig in i en intilliggande synagoga, men personerna som befann sig där hade hört skriken inifrån bostaden och hunnit låsa dörren.

Han flydde då från platsen i bil. Två timmar efter dådet, vid midnatt lokal tid, meddelade polisen i New York att en misstänkt gärningsman gripits i stadsdelen Harlem — runt 50 kilometer från Monsey, skriver New York Times.

Alla skadade ultra-ortodoxa

Alla skadade uppges vara chassider — en ultra-ortodox judisk rörelse som är särskilt talrik på den amerikanska östkusten.

– Det judiska samfundet är skräckslaget, konstaterar den judiska aktivisten Evan Bernstein till The New York Times.

Länet Rockland, som Monsey ligger i, har USA:s största judiska befolkning per capita, enligt AFP. Inflyttningen av ultra-ortodoxa judar har dessutom ökat i kransområden runt New York City under senare år — en effekt av höjda bostadspriser i traditionellt chassidiska innerstadsdelar som Brooklyn och Queens.

Flera antisemitiska attacker

Motivet bakom lördagskvällens attack är ännu okänt. Men USA, och särskilt den amerikanska östkusten, har under det senaste året skakats av flera antisemitiska dåd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så sent som den 10 december dödades sex människor, inklusive två gärningspersoner och en polis, i en attack mot en judisk livsmedelsbutik i Jersey City utanför New York. Händelsen klassas av polisen som ett terrordåd.

Förra året skedde den blodigaste attacken som riktats mot den judiska befolkningen i USA någonsin, då en man öppnade eld i en synagoga i Pittsburgh. Elva personer dödades.

”Vi VÄGRAR att låta det här bli det nya normaltillståndet. Vi kommer att göra allt i vår makt för att få ett stopp på dessa attacker, en gång för alla”, twittrade New York Citys borgmästare Bill de Blasio under lördagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer