Macron efter lärarmordet: ”Vi vet vad vi behöver göra”

Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron utlovar hårdare tag mot islamistisk extremism efter mordet på läraren Samuel Paty i fredags.

– Vi vet vad vi behöver göra, säger Macron.

På tisdagen besökte den franske presidenten förorten Bobigny nordöst om Paris för att diskutera kampen mot radikal islamism, rapporterar Retuers.

– Flera konkreta åtgärder har tagits fram under de senaste dagarna mot organisationer, föreningar och individer som främjar radikala islamistiska projekt. Vi kommer inte låta dem fortsätta, sade Macron efter mötet till reportrar på plats.

Lärare halshuggen i Frankrike

Regeringen har bland annat beslutat att upplösa den lokala gruppen Cheikh Yassine, som enligt Macron var inblandade i fredagens attack.

– Våra medborgare måste skyddas. Medborgare vars religion är islam, måste skyddas mot det onda som är ”radikala islam”.

– Avsikten med dessa ideologer är just att vända en del av våra medborgare mot republiken. Och det kommer vi inte att tillåta, sade Macron.

Det var vid femtiden på fredagen som 47-årige Samuel Paty halshöggs i närheten av en skola i förorten Conflans Sainte-Honorine nordväst om Paris. Paty jobbade som geografi- och historielärare och hade mottagit dödshot efter att han visat sina elever karikatyrer av profeten Muhammed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet