– Jag ska göra allt för att ni ska återfå förtroendet för den franska staten, sa Macron i sitt tal. Foto: TT

Macron: ”Jag har förståelse för er ilska”

Uppdaterad
Publicerad

På årsdagen av Niceattacken i Frankrike höll landets president Emmanuel Macron ett tal till folket. Macron pratade bland annat om hur dagen skakade om hela det franska folket. 

– Alla fransmän minns var de var den 14 juli 2016. Alla kände i sin kropp det våld som slog mot staden, säger Macron i sitt tal.

Fram till förra sommaren markerade den 14 juli Frankrikes nationaldag. I år fick nationaldagen även dela årsdagen av terrordådet i Nice. Under dagen har det hållits flera minnesarrangemang- och ceremonier för att hedra de 86 personer som dog i attacken.

LÄS MER: Det här hände i Niceattacken

Attack i Nice 2016

På en stor minnesceremoni i Nice på fredagskvällen höll landets president Emmanuel Macron ett tal till folket.

– Talet var inledningsvis ganska dramatiskt, säger SVT:s reporter Mathias Gerdfeldter som har bevakat Frankrike och som var på plats i Nice efter att dådet skedde i fjol.

Många hade samlats för att minnas terrorattentatet i Nice för ett år sedan. Foto: TT

”Vaknade till ett annat land”

 I sitt tal reflekterade Macron över känslorna som många hade efter attacken.

– Alla fransmän minns var de var den 14 juli 2016. Alla kände i sin kropp det våld som slog mot Nice. Dagen efter vaknade vi till ett annat land. En känsla av svindel från den sorg det är att förlora en nära anhörig, sa han.

LÄS MER: Svenska Anna överlevde attacken i Nice

Presidentens förståelse för folkets ilska

Efter dådet var det många i Frankrike som ifrågasatte staten och som kände en ilska över att detta kunde hända. Macron sa i sitt tal att han har förståelse för den ilskan.

– Jag ska göra allt för att ni ska återfå förtroendet för den franska staten, sa han.

– Långt ifrån att dela oss – ska detta istället förena oss, sa presidenten. 

Nämnde förra president Hollandes insatser

Macron tog samtidigt den förre presidenten Hollandes regering i försvar och menade att de har gjort ett outtröttligt arbete mot terrorismen i Frankrike. Emmanuel Macron satt själv i den regeringen en period, som ekonomiminister.

– De kände själva en stor frustration och sorg över det som hände i Nice, sa han.

Tidigare presidenterna François Hollande och Nicolas Sarkozy var också med på minnesceremonin. Foto: TT

LÄS MER: I dag minns Nice de 86 döda

Under ceremonin hölls även en tyst minut och stadens borgmästaren, Christian Estrosi, höll tal och kallade attacken för barbarisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet