Macron och Johnson eniga: Ska trappa upp insatserna efter tragedin

Uppdaterad
Publicerad

De två länderna som förbinds av engelska kanalen lovar efter onsdagens tragedi, där 27 personer miste livet, att göra mer för att motverka illegal migration via vattenleden. Men samtidigt pågår ett ordkrig där Frankrike och Storbritannien försöker lägga skulden på varandra. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes president Emmanuel Macron har kommit överens om att “intensifiera gemensamma ansträngningar för att förhindra dessa dödliga korsningar och göra allt för att stoppa gängen som är ansvariga för att riskera människors liv”, enligt ett uttalande som Reuters har tagit del av.  

Ledarna håller med varandra om vikten av att även arbeta tillsammans med Belgien och Nederländerna, liksom andra länder över hela Europa, för att stoppa liknande tragedier innan de hinner äga rum. 

Gummibåt förliste – 27 personer dog   

Det var på onsdagen som en gummibåt fylld av migranter förliste på väg från Frankrike till Storbritannien. 27 personer, inklusive kvinnor och barn, dog. Fem misstänkta människosmugglare har gripits.   

Efter händelsen uttryckte toppolitiker från både Frankrikes och Storbritannien sorg, bestörtning och medlidande. Men snart började länderna beskylla varandra för tragedin. 

Boris Johnson anklagade, liksom flera gånger tidigare, Frankrike för att inte göra nog i arbetet mot den illegala migrationen. Emmanuel Macron svarade med att han förväntade sig samarbete från Storbritannien och varnade landet för att använda den tragiska situationen “för politiska syften”.

Spänningar mellan Paris och London

Frankrike har tidigare tackat nej när Storbritannien velat skicka polis och säkerhetsstyrkor för att patrullera vid kanalen. Även om den franska polisen hittills har förhindrat fler korsningar än tidigare år, har de bara delvis stoppat strömmen av migranter som vill ta sig till Storbritannien. Det är en av många källor till spänningar mellan Paris och London, enligt Reuters.  

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin passade under onsdagen på att kritisera Storbritanniens migrationssystem. Han påpekade sedan att den illegala migrationen bör ses som ett internationellt problem. Macron uppmanade till mer delat ansvar inom EU och efterlyste mer pengar till den europeiska kust- och gränsbevakningen Frontex. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.