Munter ton under presskonferens med presidenterna Trump och Macron. Foto: Alain Jocard / AFP / TT

Macron och Trump överens om frihandel

Publicerad

USA och Frankrike har kommit överens om att verka för ”fri och rättvis handel”. Det meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron efter mötet med sin amerikanske kollega Donald Trump. Den amerikanske presidenten öppnade även en aning för en förändring av USA:s benhårda inställning till klimatavtalet.

Inställningen till frihandel har varit en stöttesten mellan USA och Europa alltsedan Donald Trump tillträdde presidentposten. Men efter att ha mött sin amerikanske kollega i Paris meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att han och Trump enats om att verka för ”fri och rättvis handel”, rapporterar Reuters.

– För att tillåta vårt folk att följa sina drömmar, att uppnå sina drömmar, måste vi tackla orättvis handelspraxis som skadar våra arbetare, sade Trump vid en gemensam presskonferens.

”Kommer att tala om Parisavtalet”

Macron sade sig vara mycket nöjd med samtalet med Donald Trump. Han konstaterade samtidigt att det finns oenigheter om klimatavtalet, som ju USA beslutat sig för att lämna.

– Det är viktigt att vi fortsätter tala om det här, sade Macron.

På presskonferensen sade Trump att ”USA är fast beslutet att vara en ledare inom miljöskydd”, rapporterar Reuters.

Och rörande Parisavtalet tycktes presidenten öppna för en förändring i sin inställning.

– Vi kommer att tala om Parisavtalet. Kanske kommer någonting att hända i framtiden, och kanske gör det inte det och då är det ok det också, sade han på en direkt fråga från en reporter under mötet.

– Vi berörde Parisavtalet i korthet och vi får se vad som händer, sade Trump.

LÄS MER: Macron pikar Trump om klimatavtalet

Presidenterna enades också om att samarbeta mot ”cyberbrottslighet och propaganda på internet”, enligt Macron.

Leenden och kindpussar

När Macron tidigare i dag tog emot Trump vid Invalidsjukhuset i Paris var de bägge presidenterna idel leenden.

– Emmanuel, trevligt att se dig. Det här är så vackert, utbrast Trump när han klev ur sin limousin, rapporterar Reuters.

Trump gästar den franska huvudstaden för att delta i det franska nationaldagsfirandet. Förutom att försöka hitta gemensam mark med Macron är resan sannolikt ett välkommet avbrott från kontroverserna på hemmaplan, där sonen Donald Trump Jr:s ryska kontakter under den amerikanska valrörelsen dominerat nyhetsveckan.

Olikheterna många

Skandalen försätter inte bara hans son och topprådgivare i eventuell juridisk fara, de försämrar även Trumps möjligheter att driva sin inrikespolitiska agenda och kan bli även bli slutet för hans presidentskap. Kort före besöket fick presidenten parera kritik om en paralyserad administration.

Macron hoppas kunna stärka Frankrikes roll på den globala scenen, medan Trump, som allt mer blir isolerad bland världsledare, behöver en vän utomlands. Samtidigt är olikheterna mellan de två presidenterna många.

– Mötet kommer inte att undvika ämnen där vi har olika ståndpunkter, till exempel klimat och, till viss del, handel, har en av Macrons tjänstemän tidigare sagt, enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer