Emmanuel Macron Foto: TT/Reuters/CHRISTIAN HARTMANN

Macron spås vinna andra omgången stort

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en opinionsundersökning från Ipsos kommer Emmanuel Macron att vinna presidentvalets andra omgång stort. Han spås få 62 procent av rösterna medan Le Pen får 38 procent.

Bedömare är eniga om att mittenkandidaten Emmanuel Macron är den sannolike vinnaren i nästa valomgång.

Den tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) tror att Emmanuel Macron kommer att ta hem även den andra valomgången.

– Det republikanska Frankrike kommer nog att mobilisera rätt starkt och ett republikanskt Frankrike är ett europeiskt Frankrike, säger Carl Bildt i SVT Nyheters valvaka.

Ett stabiliserat Europa

Och det kan få stor betydelse för Europa och samarbetet i EU, tror Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet.

– Europa kommer att stabiliseras och det ger också en resonansbotten i förhållandet till Storbritannien. Det är möjligt att Europa nu är tillbaka på spelplanen som en stark kraft, säger han.

LÄS MER: Så slutade första omgången i franska valet

Sämre utgångsläge för Le Pen

Marine Le Pen vill att Frankrike ska lämna EU, vilket ger henne ett sämre utgångsläge i andra omgången, enligt journalisten och författaren Bim Clinell.

– 70 procent av befolkningen stöder EU och då går det inte att rösta på Marine Le Pen. EU-projektet och globaliseringen har ett väldigt starkt stöd hos fransmännen. Men många kräver mer gemensamma regler för skatter och sociala villkor inom EU, för att förhindra utlokaliseringar och social dumpning, säger hon.

Snart parlamentsval

Mats Karlsson påminner om att Frankrike håller parlamentsval i juni, och att Marine Le Pen är en reell faktor i fransk politik.

– Det är andra gången i landets historia som vi har högernationalister i andra presidentvalsomgången – hennes pappa och hon själv – så detta är inte en kraft som är uträknad.

LÄS MER: Socialistpartiets val ett brakfiasko – Hamon långt efter

Frankrikekännaren och journalisten Ingmarie Froman pekar på det förhållandevis höga valdeltagandet.

– Med tanke på att det är undantagstillstånd, att det inträffade ett terrordåd i torsdags, att valrörelsen varit så märklig, att två av fyra toppkandidater är föremål för brottsutredningar, så är det väldigt intressant att valdeltagandet är nästan lika högt som förra gången. Det visar att det finns ett vitalt intresse för politiken, säger hon.

Froman tror att valresultatet i den första omgången är ett startskott på en osäker politisk tid i Frankrike där Macron kommer att behöva gör allt för att samla parlamentariskt stöd i nationalförsamlingen. Stödet som andra kandidater nu uttalar för honom kommer inte att komma gratis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet