Frankrikes president Emmanuel Macron höll ett tal på måndagen inför sin rundresa i fyra afrikanska länder som inleds på onsdag. Foto: STEFANO RELLANDINI/AP/TT

Macron: Stor minskning av franska styrkor i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på måndagen att det kommer att bli en ”avsevärd minskning” av franska styrkors närvaro i Afrika framöver.

Beskedet kan ses mot bakgrund av det stora tillbakadragande som redan gjorts från Mali och Burkina Faso, där franska styrkor i åratal bekämpat militanta jihadister.

Förändringen kommer att äga rum de kommande månaderna, med en avsevärd minskning av vårt antal (soldater) och en större närvaro på baserna av våra afrikanska partner.

Macrons uttalande kommer två dagar innan han påbörjar en rundresa på den afrikanska kontinenten.

Enligt planen ska den franske presidenten besöka Gabon, Angola, Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa. Resan tolkas också som ett svar på det ökande Afrikaintresset från Ryssland och Kina – även om det sistnämnda landet en länge tid har etablerat starka band med flera länder på kontinenten.

Macron, som meddelade planen i ett tal från Elyséepalatset på måndagen, benämnde den kommande franska Afrikapolitiken som ”ett nytt säkerhetspartnerskap” och början på en ”ny era”.

Den franske presidenten underströk att landet nu måste sluta att lägga sig i de afrikanska länder som de har varit kolonialmakt över och dessas egna angelägenheter, samt att synen på Afrika som Frankrikes ”bakgård” är felaktig.

– Och jag ska vara mycket tydlig. Det är inte Frankrikes uppgift att fixa alla problem i Afrika, fortsatte han längre fram i talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.