Foto: TT

Macron: Undantagstillståndet i Frankrike hävs i höst

Publicerad

Undantagstillståndet ska hävas, valsystemet reformeras och antalet parlamentariker minskas med en tredjedel, meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron. Samtidigt har i dag en 23-årig man gripits i Frankrike, misstänkt för att ha uttryckt hot om att döda presidenten.

Det franska undantagstillståndet som infördes efter terrordåden i Paris i november 2015 ska hävas efter sommaren.

– Jag kommer att återinföra det franska folkets friheter genom att häva undantagstillståndet i höst, eftersom dessa friheter är förutsättningen för existensen av en livskraftig demokrati, sade Macron i ett tal till parlamentet på måndagen.

Beskedet kom under ett tal av presidenten framför den samlade franska kongressen, bestående av såväl nationalförsamlingen som senaten, i slottet i Versailles.

LÄS MER: Det här är Frankrikes president Emmanuel Macron

Ska samla kongressen oftare

Macron lovade också att samla kongressen för liknande möten minst en gång per år. Vanligtvis samlas kongressen i Versailles enbart i undantagsfall, för särskilda deklarationer från presidenten eller för att diskutera frågor rörande den franska konstitutionen.

– För många av mina föregångare har kritiserats för att inte ha varit pedagogiska eller tydligt ha lagt fram riktningen och målet med sitt mandat, säger Macron.

Den senaste sammankomsten skedde den 16 november 2016, i ett slags krismöte sammankallat av dåvarande president François Hollande, efter terrordåden som skakade Paris den 13 november.

LÄS MER: Macron till folket: Vi har en stor uppgift framför oss

Vill skära ner på antalet ledamöter

Macron meddelade samtidigt att han ska göra verklighet av vallöftet att minska antalet parlamentariker, i bägge kamrarna, med en tredjedel. Den franska nationalförsamlingen har i dag 577 platser, medan senaten har 348.

– Fram till nu har vi varit på fel spår, sade Macron och tillade:

– Vi föredrog regler framför handlingskraft.

LÄS MER: Macron vinner storseger – ”krossar” traditionella partier

Vill skapa mer representativt valsystem

Om parlamentet inte godkänner förslaget inom ett år öppnar Macron för att i stället hålla en folkomröstning.

Den franske presidenten, vars rörelse La République en marche tog hem en jordskredsseger i parlamentsvalet i juni, vill också reformera valsystemet ”så att alla intressen blir rättvist representerade”. Det nuvarande valsystemet har kritiserats för att gynna stora partier.

I dag röstas en ledamot fram från varje valkrets, i stället för att som i exempelvis Sverige där ledamöterna väljs enligt proportionerna i valresutlatet på nationell nivå.

Man gripen för mordhot mot Macron

Samtidigt i dag har en 23-årig man gripits i Frankrike, misstänkt för att ha uttryckt hot om att döda Emmanuel Macron, enligt en källa inom det franska rättsväsendet.

I ett chattrum kopplat till ett dataspel ska den arbetslöse mannen ha skrutit om att han planerade ett attentat mot Macron i samband med nationaldagsparaden på paradgatan Champs-Élysées den 14 juli.

23-åringen skrev bland annat att han ville köpa ett automatvapen. Utöver president Macron uppgav mannen att han också ville attackera ”muslimer, judar, svarta, homosexuella”.

Hade hyllat Breivik

Mannen greps i sitt hem i Parisförorten Argenteuil sedan andra användare i chattrummet tipsat polisen.

23-åringen beskriver sig som nationalist. Han har tidigare dömts till fängelse för att ha uttryckt stöd för terrorism, efter att ha hyllat Anders Behring Breiviks dåd i Oslo och på Utøya 2011.

Polis hittade tre köksknivar i mannens fordon. En teknisk undersökning av hans dator visade att 23-åringen sökt information om potentiella måltavlor på internet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer