Foto: TT

Edouard Philippe Frankrikes nye premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Högerpolitikern Édouard Philippe blir Frankrikes nya premiärminister. Emmanuel Macrons generalsekreterare tillkännagav valet på måndagen, kort innan Macron reste iväg till Berlin för sitt första möte med Angela Merkel.

Frankrikes nyblivne president rivstartade sin mandatperiod med att på måndagseftermiddagen avslöja vem som blir landets nya premiärminister. Valet föll på Republikanernas Edouard Philippe, borgmästare i staden Le Havre sedan 2010.

ANALYS: Syftet är att öppna upp mot högern

Presidentval i Frankrike 2017

46-åringen är inget känt namn för fransmännen, och det kan ha varit till fördel för honom – Macron har lovat att förnya och föryngra i den franska politiken. Medier spekulerar också i att Philippe valdes för att blidka högerväljarna.

Åker till Berlin

Senare i dag ska Macron iväg till Berlin på sitt första statsbesök. Där ska han träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel och bland annat samtala om EU:s framtid. Merkel uttalade sig försiktigt hoppfullt inför mötet.

LÄS MER: Macron ratar förre premiärministern

– Det kommer bara att gå bra för Tyskland om det går bra för Europa. Och valet av den nya franska presidenten utlovar oss möjligheten att frambringa mer dynamik i Europas utveckling, sa Angela Merkel vid en presskonferens i Berlin på måndagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

LÄS MER: Så stor är presidentens makt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet