Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin/AFP

Macron vädjar om slut på tågstrejk – avstår sin pension

Uppdaterad
Publicerad

Omfattade strejker har drabbat järnvägstrafiken i Frankrike. De strejkande motsätter sig regeringens planer på delvis höjd pensionsålder. Nu säger president Emmanuel Macron att han avstår sin egen presidentpension för att lugna demonstranterna.

Punktstrejkerna bland franska järnvägsarbetare är inne på den tredje veckan och orsakar kaos i jultrafiken.

De strejkande protesterar mot president Emmanuel Macrons planer på en ny pensionsreform.

Han vill slopa de särskilda förmånerna som till exempel offentligt anställda vid järnvägen har.

Många olika avtal

Macron och regeringen vill göra sig av med ett 40-tal särskilda arbetsavtal för att skapa ett nytt och mer enhetligt system som gäller olika sektorer – alla från järnvägsarbetare och arbetare i energisektorn till advokater och anställda vid Parisoperan omfattas av reformen.

I det nuvarande systemet kan vissa grupper gå i pension redan vid 55 års ålder, bland annat vissa lok- och tunnelbaneförare som har särskilda avtal.

Frankrikes regering anser att det höga antalet specialavtal innebär olika kalkyler och pensionsåldrar och därför inte är hållbara i takt med att befolkningen blir äldre.

Kravallpolis bevakar järnvägsstationen Gare de Lyon i Paris när järnvägsarbetare demonstrerar mot höjd pensionsålder. Foto: AP 23 december 2019

Höjer till 64 år

Regeringen har dock gått med på att bibehålla den nuvarande pensionsåldern vid 62 år, men anser att man måste arbeta fram till 64 år om man vill åtnjuta full pension, vilket orsakat kraftiga protester.

Men planerna på ett nytt pensionssystemet har även flyttat fokus i debatten till den franska presidentens egen livsstil.

Han har bland annat fått kritik för att ha byggt en simbassäng i presidentens sommarresidens och för att ha införskaffat dyrbara nya mattor och gardiner till presidentpalatset Élysée.

Polis och demonstranter utanför Gare de Lyon järnvägsstation i Paris. Foto: AFP 23 december 2019

Nu har Macron gjort ett uttalade om att han tänker avstå från att ta ut sin framtida pension.

Franska presidenter garanteras 6 000 euro i pension per månad oavsett ålder eller förmögenhet. Den 42-årige Emmanuel Macron uppger att han som den första presidenten på över 50 år inte tänker ta emot pengarna.

Tidningen Le Parisien hyllar Macrons utspel medan vänstern kallar uttalandet för ett pr-trick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.