För 68-åriga Anne Chanuet Barrois är Emmanuel Macron som ett dos syre i ett dött politiskt landskap. Foto: SVT / Fanny Härgestam

Macron-väljaren Anne, 68: ”Han har gett människor lust att göra politik igen”

Publicerad

Varken höger eller vänster – så beskriver sig den franska oberoende presidentkandidaten Emmanuel Macron. Han ligger starkt till i opinionsundersökningarna och kan komma att möta högerpopulistiska Marine Le Pen i andra valomgången.

För 68-åriga Anne Chanuet Barrois är Emmanuel Macron som ett dos syre i ett dött politiskt landskap.

– Fransk politik har blivit skrämmande. Högern har blivit alltför höger och vänstern har också blivit radikal på sitt sätt. Det har inte funnits någon mitt och det är därför vi behöver Emmanuel Macron, säger hon.

Vi sitter på en dunkel bar i östra Paris 11:e arrondismang dit Anne Chanuet Barrois och ett 30-tal andra Macron-anhängare har kommit för att se den första TV-sända debatten mellan de fem största presidentkandidaterna.

Missa inte: De slåss om posten som Frankrikes nya president

Emmanuel Macron driver en liberal linje inom ekonomi och vill satsa på teknologi och underlätta för privata investeringar genom att sänka skatter för företag. Foto: TT

”Han vågar tänka nytt”

Snarare än punkter i ett valmanifest var det var sättet att göra politik som lockade henne till Emmanuel Macron.

– Istället för att presentera ett färdigt program började han med att ställa frågor, och förklara för människor i vilken riktning han ville gå. Sedan tog han tid till att lyssna på synpunkter från olika horisonter, säger Anne Chanuet Barrois som tidigare jobbade med ungdomsfrågor inom förvaltning.

Det var för ett år sedan som den 39-åriga före detta ekonomiministern Emmanuel Macron lanserade ”En Marche!”, som är en rörelse snarare än ett klassiskt politiskt parti.

– Han har gett människor lust att göra politik igen. Han vågar tänka nytt, till exempel inom utbildning där han vill ge lärare mer frihet i vårt utbildningssystem som är så elitistiskt och förlegat.

Läs mer: Vägen till Elyséepalatset

”Vi måste ena Europa”

Macron driver en liberal linje inom ekonomi och vill satsa på teknologi och underlätta för privata investeringar genom att sänka skatter för företag. Utrikespolitiskt står han för öppenhet och vill se ett starkt Europa, en idé som pensionerade Anne Chanuet Barrois tycker om i grunden, även om hon har sina reservationer vad gäller EU.

– Vi måste ena Europa och ha ett mer solidariskt Europa. Jag såg EU som ett hoppfullt projekt men kanske utvidgades unionen för snabbt, till länder som stod för långt ifrån oss kulturellt. Vi borde ha tagit det lugnare, säger Anne Chanuet Barrois.

Stöd hös medelklassen

När hon inte tävlar i bridge lägger hon tid på Macrons kampanj och tillbringar vissa dagar på Paris gator där hon delar ut flygblad och diskuterar med potentiella väljare. Just i här i kvarteret är många positiva till Macron, som har starkast stöd hos den urbana medelklassen.

Högsta prioritet nu är att slå högerpopulistiska Marine Le Pen, tycker Anne Chanuet Barrois, även om hon lider vid tanken på att behöva välja någon annan kandidat om Emmanuel Macron inte skulle gå vidare till andra valomgången.

– Jag oroar mig för mina barnbarns framtid. Men jag har förtroende för att Macron öppnar upp samhället, men hjälp av fantasi och företagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet