Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats i Paris. Så kan den politiska knuten lösas Foto: SVT

Macron vill se en delad majoritet – utan extrempartier

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar till förhandlingar över blocken – efter ett minst sagt polariserat parlamentsval.

”Ingen vann”, skriver han i ett öppet brev.

I brevet presenterar Macron visionen om ett ”republikanskt block”, vilket skulle innebära en majoritet bestående av mainstream-partierna – utan extremhögern och extremvänstern.

Presidenten efterfrågar nu en ”uppriktig” dialog för att bygga en ”pluralistisk” majoritet i parlamentet.

Val i Frankrike 2024

Macron utesluter då samarbete med Marine Le Pens ytterhögerparti Nationell samling (RN) – och vänsterradikala Okuvliga Frankrike (LFI) som ingår i vänsteralliansen NFP.

”Demokratisk kupp”

X kallar LFI-politikern Manon Aubry förslaget för en ”demokratisk kupp” och menar att presidenten ”lever i förnekelse och vägrar acceptera sitt nederlag.”

Macron meddelar också att han kommer utse en ny premiärminister. Samtidigt anser företrädare från vänsteralliansen NFP att de, med sina totalt omkring 190 platser i parlamentet, bör få föreslå en ny premiärminister från sin allians.

Politiskt dödläge

Det är inte många i Macrons mittenläger, som tagit omkring 160 mandat, som är villiga att stödja en regering med politiker från den radikala vänstern. En del föreslår i stället en allians med mittenvänstern och det traditionella högerpartiet Republikanerna.

Nyvalet utlystes av Macron i syfte att ”klarlägga” det politiska landskapet, efter att Nationell samling ökat kraftigt i EU-valet i början av juni. Valdeltagandet var ovanligt högt – men inget parti lyckades få en absolut majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet