Nemo/Nemo med familj Foto: Twitter/AP

Macrons hund Nemo ska få fransmännen att ta hand om hemlösa djur

Uppdaterad
Publicerad

Varje år överges 100 000 husdjur i Frankrike. Nu vill Frankrikes president Emanuel Macron och hans fru Brigitte råda bot på problemet. Med hjälp av en video på sin hund Nemo uppmanar de nu fransmännen att adoptera ett hemlöst djur under julhelgen.

I videon tittar hunden Nemo intensivt in i kameran och viftar på svansen till tonerna av uppiggande musik. Samtidigt visas en text som berättar om presidenthundens olyckliga start på livet.

”Min historia börjar med att jag övergavs... Men sedan augusti 2017 har jag en familj”. Paret Macron köpte Nemo på ett hem för övergivna hundar för motsvarande omkring 2 500 kronor.

Uppmaningen: Gör en insats – adoptera

Många är de franska husdjur som liksom Nemo blir övergivna. Men av alla de 100 000 hundar, katter och andra djur som varje år lämnas vind för våg av sina ägare är det många som aldrig får ett nytt hem.

Därför uppmanar Macron nu fransmännen att adoptera övergiva djur under julledigheten. Men det ska göras å ett ansvarsfullt och medvetet sätt, lyder uppmaningen i videon.

Macron passar också på att uppmärksamma ett politiskt förslag om att satsa 20 miljoner euro på bland annat bättre omsorg för omhändertagna djur och hårdare straff för djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.