Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter svarar på tre frågor om pensionsreformen i Frankrike.

Macrons pensionsreform drivs igenom

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsreformen i Frankrike drivs igenom – utan stöd. Regeringen har trots massiva protester beslutat att kringgå parlamentet genom att nyttja en kontroversiell paragraf i grundlagen.

Nu har oppositionspartier både till höger och vänster meddelat att man ska väcka en misstroendeförklaring mot regeringen.

Förslaget att höja pensionsåldern från 62 till 64 år har möts av högljudd kritik och omfattande strejker i Frankrike. Men nu drivs pensionsreformen igenom – utan stöd. Presidenten Emmanuel Macrons regering har beslutat att kringgå parlamentet.

Premiärministern Élisabeth Borne fick ta emot burop när hon skulle meddela beskedet i kammaren, enligt Reuters. Därefter avbröts mötet under några minuter eftersom oppositionen förenades i att sjunga nationalsången.

När mötet återupptogs och Borne tog till orda igen dränktes hennes tal ännu en gång av ledamöter som buade och ropade ilskna tillmälen, skriver Reuters.

Protester och masstrejker

I början av januari lade Macron fram reformen, som var ett av hans främsta vallöfte i presidentvalet, och sedan dess har protesterna och masstrejkerna avlöst varandra.

På torsdagsmorgonen röstade parlamentets överhus, senaten, som väntat för förslaget. Regeringens huvudbry har dock varit att få stöd för reformen i nationalförsamlingen där utgången varit oklar in i det sista.

Nyttjar kontroversiell paragraf

Pensionshöjningen var tänkt att börja debatteras i nationalförsamlingen klockan 15, men strax före rapporterade franska medier att regeringen tagit en annan väg. En kontroversiell paragraf i grundlagen tillåter regeringen att tvinga igenom förslaget utan parlamentariskt stöd.

Enligt den paragrafen – 49.3 – har premiärministern rätt att kringgå nationalförsamlingens ledamöter och se till att en lag antas oavsett vad de säger. Ledamöternas enda alternativ för att stoppa lagförslaget då är att inom 24 timmar gå fram med en misstroendeomröstning och försöka fälla hela regeringen, vilket både högernationalistiska Nationell samling och vänsterpartiet Det okuvliga Frankrike meddelat att de har för avsikt att göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paris sophanterare strejkar mot Macrons pensionsreform – nu har stanken börjat störa boenden. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.