Henri Falcon, före detta guvenören (till vänster), som nu utmanar Venezuelas sittande president Nicolas Maduro om presidentposten i valet senare i vår. Foto: TT

Maduro har fått en stark utmanare i presidentvalet i Venezuela: ”Låt oss göra upp”

Uppdaterad
Publicerad

I Venezuela meddelar den tidigare guvernören Henri Falcón att han ställer upp i presidentvalet mot Nicolás Maduro. Delar av oppositionen är dock skeptisk och många befarar att det kommer att fusksas från Maduro-sidan. Men Falcón bekräftar att han är redo, och den sittande presidenten likaså.

– Låt oss göra upp om det här, basunerade Maduro ut över gatorna i Caracas på tisdagen.

Falcon lanserar nu sin kandidatur i statlig tv, trots att en koalition av oppositionspartier förra veckan sade att koalitionen inte skulle presentera någon kandidat.

Henri Falcón lämnade det regerande socialistpartiet 2010. Han spås kunna locka röster bland de väljare som anser att Maduro svikit sin företrädare Hugo Chávez arv och som vill se en ny politik för att lösa den djupa ekonomiska krisen, men som inte är beredda att rösta på högeroppositionen.

Krisen i Venezuela

Valet den 22 april har av oppositionen kallats ”en illegitim fars för att upprätthålla Maduros diktatur”, och man har uppmanat väljare att bojkotta valet. Oppositionskoalitionen vill dessutom att valet flyttas fram till andra halvan av 2018.

Att nu ändå ex-guvenören Falcón väljer att ställa upp skulle kunna leda till ökade spänningar inom oppositionen i Venezuela. Men med bara veckor kvar till presidentval finns det inga riktiga nackdelar med att Henri Falcón gör ett försök, menar bedömare.

– Om Falcón förlorar, och det gör han förmodligen, kommer oppositionen att kunna säga att det fanns oegentligheter (i valet). Om han vinner så gör det gott för oppositionen som kollektiv, säger Javier Corrales, professor i Latinamerikanska politiska studier vid Amherst College i Massachusetts, USA, till nyhetsbyrån AP.

Flera Latinamerikanska länder tillsammans med USA har kritiserat Maduros beslut att utlysa ett presidentval på detta vis, med så kort varsel. De menar att det leder till en avsevärt ökad risk för att valfusk

Dessa farhågor gör också att delar av oppositionen är mycket skeptiska till Falcóns kandidatur.

Om Falcón har någon chans att stoppa Nicolas Maduro återstår att se. En opinionsundersökning från tidigt i februari gav Henri Falcón hela 53 procent mot Maduros 47 procent.

Detta verkar dock inte bekomma den sittande presidenten som under tisdagen lämnade in sin ansökan om presidentkandidatur.

Strax därefter visades det i statstelevisionen hur Maduro, åkades genom Caracas i en röd bil och omgiven av jublande supportrar, försökte trigga igång venezolanska oppositionen att ändå ställa upp i valet, rapporterar AP. Och kanske drog valrörelsen igång på allvar just under tisdagen när Maduro riktade sig åt en specifik person: Henri Falcón.

– Jag har fått hans svar! Kom in i matchen, kamrat, och låt oss göra upp om det här. Vi tar det i en offentlig presidentvalsdebatt.

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde ett omstritt val till en konstituerande församling i augusti i fjol, som ledde till våldsamma protester. Minst 125 människor miste livet i oroligheterna. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att använda den tidigare folkvalda församlingen, parlamentet.

Venezuela befinner sig i en djup ekonomisk recession. Det råder stor brist på mat och mediciner i det oljerika men ekonomiskt och politiskt sargade landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet