President Recep Tayyip Erdogan kommenterade nyligen anklagelserna som riktats mot toppnamn i hans parti. Han säger att man ”kommer att göra slut på de smutsiga historierna” Foto: Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP

Youtube-utspel från maffiaboss skakar Turkiets regering

Uppdaterad
Publicerad

En dömd turkisk maffiaboss riktar allvarliga anklagelser mot personer i president Erdogans innersta krets. Beskyllningarna har lagts fram i flera timslånga Youtubeklipp som setts av miljoner.

Turkiet befinner sig mitt i en ekonomisk kris och brinnande pandemi. Nu har president Recep Tayyip Erdogan fått ytterligare bekymmer.

Under de senaste veckorna har miljoner turkar följt en serie Youtube-videor som lagts upp av Sedat Peker – en gängledare som dömdes 2007 och återigen är efterlyst av turkisk polis.

I klippen regnar anklagelserna över en rad toppnamn nära presidenten. De gäller allt från våldtäkter och smuggling av droger till ouppklarade dödsfall. Huvudmåltavlan har varit inrikesministern Suleyman Soylu, rapporterar New York Times.

– Tro mig, jag ska lära de här tyrannerna att det inte finns något farligare vapen än en man som inte är rädd för att dö, skriver Peker i ett twitterinlägg där han länkar till ett av de  uppmärksammade klippen.

Pekar inte ut presidenten

Erdogans politiska motståndare har varit snabba med att begära utredningar av det som påstås i klippen. De har också dragit paralleller till politiska skandaler på 90-talet som avslöjade djupa band mellan turkiska regeringen och kriminella grupper.

Den utpekade inrikesministern nekar till anklagelserna. I våras begärde han en husrannsakan av Sedat Pekers hem, som en del i utredningen av hans kriminella nätverk.

Peker har varit noga med att undvika direkta anklagelser mot Erdogan. Men innehållet i klippen kan ändå innebära stor skada för presidenten. Efter kraftig ekonomisk nedgång och ökning av coronavirusfall har han redan börjat backa i opinionsmätningarna, skriver New York Times.

Erdogan: ”Kommer göra slut på de smutsiga historierna”

Förra veckan kommenterade Erdogan för första gången Pekers utspel under ett kabinettmöte:

– För 19 år sedan när vi kom till makten var en av de viktigaste åtgärderna att skapa fred överallt i vårt land, där kriminella grupper, terrororganisationer och ideologisk kamp var utbredd, sa han.

På samma sätt kommer man nu att ”göra slut på de här smutsiga historierna”, fortsätter Erdogan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.