89-årige Bulger, som var ledare för den irländska maffian i Boston, dömdes 2013 för delaktighet i elva mord. Foto: Charles Krupa/AP

Maffiabossen ”Whitey” Bulger död i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ökände amerikanske maffiabossen James ”Whitey” Bulger har hittats död efter att ha blivit förflyttad till högsäkerhetsfängelset Hazelton i West Virginia, rapporterar The Boston Globe. Han uppges ha blivit mördad.

Enligt tidningens källor dödades han av en annan intagen med maffiakopplingar.

FBI och åklagare i West Virginia bekräftar att Bulger hittats död och att en utredning inletts, men vill i övrigt inte kommentera fallet. Det var under måndagen som han anlände till högsäkerhetsfängelset.

FBI-informatör

89-åringen, som var ledare för den irländska maffian i Boston, dömdes 2013 för delaktighet i elva mord. Han dömdes även för narkotikabrott, utpressning, olaglig spelverksamhet samt för flera andra brott. Han satt fängslad på livstid.

På 1970-talet hjälpte Bulger som angivare FBI att sätta dit italienska maffiamedlemmar. I gengäld tilläts han verka ostörd.

Efter att ha dominerat Bostons undre värld under ett kvartssekel fick Bulger tips av en korrumperad FBI-agent att han skulle gripas. Han var en av USA:s mest eftersökta personer innan han greps 2011 i Santa Monica i Kalifornien efter att ha gäckat polisen i 16 år.

Som Al Capone

Mary Callahan, vars man dödades av Bulgers gäng 1982, säger att ”Whitey” försökte skada vem han än kom i kontakt med – ond som god.

– Men han är en legendar, som Al Capone och ”Billy the Kid”. Han kommer alltid att bli ihågkommen men på ett dåligt sätt, säger hon till Boston Herald.

– Jag väntade mig att han skulle dö, men inte så här.

Bulger har blivit extra uppmärksammad sedan Johnny Depp spelade honom i filmen ”Black Mass” år 2015. Filmen bygger på en bok med samma namn. Hans liv har även inspirerat regissören Martin Scorsese i produktionen av den prisbelönta filmen ”The Departed”.

”Whitey” Bulger

Namn: James Joseph ”Whitey” Bulger.

Född: 1929.

Var: Amerikansk gangsterkung som ledde den irländska maffian i Boston. Var vid sitt gripande 2011 en av världens mest efterspanade brottslingar och pekades ut som skyldig till 19 mord. Men han dömdes bara för elva av morden.

Under 1970-talet ska han ha arbetat som informatör åt FBI, för att sätta dit andra maffiamedlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.