Sedat Pekers timslånga Youtubeklipp har setts av miljoner. Foto: Youtube

Analys: Maffialedarens miljonpublik besvärar Erdogan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tio miljoner visningar av senaste avsnittet på Youtube. Maffiaskandalen i Turkiet är ett nätfenomenen utan dess like – och en riktigt besvärande affär för president Erdogan. Hela Turkiet biter på naglarna inför vad den ökända gangsterns videoföljetong kommer att avslöja härnäst.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Mordkomplotter mot journalister, systematisk kokainsmuggling från Latinamerika med förgreningar ända upp på ministernivå. Affären är så snaskig att det låter som det handlar om en ny säsong av tv-serien Narcos.

Men för den turkiska regeringen är affären på blodigt allvar, med graverande anklagelser mot några av de tyngsta namnen i landets politiska elit. 

Anklagelser om kokainsmuggling och journalistmord

Däribland inrikesministern Suleyman Solyu, som pekas ut för samröre med organiserad brottslighet, den före detta premiärministern Binali Yildirims son, som anklagas för att ha varit med och skapat en ny kokainsmugglingsrutt från Venezuela till Turkiet och den förre detta polischefen och justitieministern Mehmet Agar som påstås ligga bakom mordet av två kända journalister.  

Regeringsföreträdare blånekar till anklagelserna och viftar bort Sedat Peker som en ohederlig gangster vars ord inte är värda att ta på allvar.

Att han är en gangster råder det heller ingen tvekan om hos den turkiska allmänheten. Sedat Peker är ökänd som en ultranationalistisk ärkeskurk, som verkar trivas i den offentliga rollen som Turkiets mest kända brottsling. 

Förtroendekris för Erdogans regering

Trots det har maffialedarens utspel fått betydande fäste bland turkar. Genomslaget märks inte minst i sociala medier. Många skriver att det ändå måste ligga något i anklagelserna och affären ger en törn åt det redan ansatta förtroendet för Erdogans regering, som kämpar i motvind med den krisande ekonomi. 

För bara några år sedan sågs Sedat Peker som “regeringsalliaerad gangster”, som arrangerade protester till stöd för Erdogans regering och hotade dess motståndare med våld. Därför uppfattas han i Turkiet som en avhoppande visselblåsare  – om än en skrupelfri sådan. 

Flydde Turkiet 2020

Sedat Peker flydde från Turkiet i början på 2020 för att undkomma åtal. Han finns nu i Förenade Arabemiraten, en regional fiende till Turkiet, varifrån han släpper sina filmer på Youtube.  

Peker säger att han vill hämnas på turkiska regeringen eftersom han menar sig blivit åsidosatt och sviken. Han är särskilt upprörd över att turkisk polis stormade hans hem i Turkiet och drog pistol mot hans fru och dotter. Han har också gjort en stor affär av att polisen ska ha gått igenom hustruns underkläder under husrannsakan. 

Kräver ny utredning om journalistmord

Maffialedaren verkar har inspirerats av tv-seriernas dramaturgiska grepp med cliffhangers. Han ger ständigt små föraningar om vad för avslöjande han kommer att berätta om, och bygger upp en förväntan hos publiken.  

Anhöriga till den mördade journalisten Ugur Mumcu kräver en ny utredning i ljuset av Sedat Pekers uppgifter om mordkomplott. Också Reportrar utan gränser ger stöd till kravet på en ny utredning. 

En liten fingervisning om hur allvarlig denna skandal är för den turkiska regeringen. Frågan är om den nuvarande strategin att neka sig igenom skandalen håller eller om president Erdogan kommer hitta en syndabock i de egna leden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.