Magdalena Andersson: Ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Statsminister Magdalena Andersson (S) kallar Rysslands attack oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Regeringen öppnar för ytterligare stöd till Ukraina.

– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia, säger statsministern på en pressträff. 

Situationen är mycket allvarlig och ansvaret faller helt på den ryska politiska ledningen. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Andersson menar att Ukrainas suveränitet måste respekteras och beskriver den ryska invasionen som oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Andersson säger att Rysslands agerande hotar internationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och den europeiska säkerhetsordningen.

”Måste dra tillbaka alla stridskrafter”

– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratisk regering, säger Andersson.

– Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag. Ryssland måste ovillkorligen dra tillbaka alla stridskrafter från Ukraina, säger hon.

Öppnar för ytterligare stöd till Ukraina

Regeringen följer händelseutvecklingen och kommer att fatta de beslut som krävs, enligt Andersson, som på torsdagskvällen delta i det Europeiska rådet där man ska klubba ännu ett sanktionspaket mot Ryssland. Sanktionerna kommer enligt Andersson att gå ”längre och slå hårdare än någonsin förut”.

Andersson öppnar också för ytterligare stöd från Sverige till Ukraina, både bilateralt och genom EU. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har fått i uppdrag att förbereda beslut så att Sverige kan bistå Ukraina med ytterligare sätt att förstärka deras motståndskraft.

Hultqvist, liksom utrikesminister Ann Linde (S), är stark i sitt fördömande av den ryska invasionen.

– Svensk försvarsmakt är beredd att agera enskilt och tillsammans med andra om våra intressen och vårt land hotas, just nu förbereder vi beslut om fortsatt stöd till Ukraina, säger Hultqvist.

– Vi står inför det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, säger Ann Linde.

Magdalena Andersson fick på pressträffen frågan om hon utesluter att Sverige ska bidra med defensiva vapen till Ukraina, vilket flera oppositionspartier har krävt.

– Sverige ska fortsätta att stödja Ukraina på flera olika sätt, både ekonomiskt och med materiel, sade Andersson men utan att ge ett rakt svar på frågan.

Uppmaningen: Var vaksamma

Statsministern vände sig till det svenska folket och uppmanade till stor vaksamhet för försök till desinformation:

– Alla svenskar bör hålla sig informerade, men också vara uppmärksamma på vem som är avsändaren och varför uppgifterna sprids.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.