Magstarkt att skylla ifrån sig efter 18 år vid makten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter snart två år av total konfrontation mellan Venezuelas regering och landets parlament där en brokig allians av oppositionspartier har klar majoritet, och dessutom nära fyra månader av närmast dagliga protester, har Venezuela nu genomfört ett kontroversiellt val som syftar till att ändra landets konstitution.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Praktiskt taget alla de 545 medlemmarna i församlingen är anhängare till president Nicolás Maduro och hans socialistiska parti. Och den nya konstitutionen kommer att bli därefter.

Bojkottar valet

Oppositionen, som har stöd av en klar majoritet av väljarna, har bojkottat valet till församlingen eftersom man hävdar att syftet med hela proceduren är att ge Maduro och det styrande partiet närmast enväldig makt. Det är troligt, men inte alls säkert att det blir så. Regeringen säger att det handlar om att stärka folkets makt och förbättra den grundlag som skapades av landets tidigare president Hugo Chávez.

LÄS MER: Här är turerna kring valet i Venezuela

Men oppositionens misstankar verkar välgrundade. Sedan oppositionen vann en jordskredsseger i parlamentsvalet i december 2015 har regeringen, med hjälp av Högsta domstolen, i princip stoppat alla lagar och initiativ som den folkvalda församlingen försökt driva igenom. Dessutom har en folkomröstning om att avsätta presidenten stoppats, trots att den rätten står i den nu gällande grundlagen. De lokalval som skulle ha ägt rum redan i fjol har skjutits upp på obestämd tid, och i våras försökte den regeringsstyrda Högsta domstolen i princip avskaffa parlamentet.

TV: Här försöker polisen driva bort demonstranter med tårgas

Fast oppositionen har också varit konfrontatorisk, i stället för att vara pragmatisk och söka kompromisser. Det är något som gör de miljoner venezuelaner som fortfarande stödjer regeringen djupt misstänksamma, och får dem att känna att vad oppositionen är ute efter är att ta ifrån Venezuelas underklass de förbättringar och det politiska inflytande som de menar att de fick under Chávez styre.

”Ingen sida vill vika sig”

Det är svårt att sia om vad som händer framöver. Men min känsla är att den politiska konfrontationen kommer att fortsätta ungefär som nu. Ingen sida vill vika sig, ingen vill kompromissa eller söka samförstånd. Den ekonomiska, politiska och institutionella krisen kommer inte närmare en lösning genom en ny grundlag. Kanske luften nu går ur oppositionen. Det är inte lätt att hålla kampviljan uppe när månader av protester uppenbarligen inte leder någon vart. Att president Maduro skulle backa är osannolikt.

TV: Därför protesterar så många i Venezuela

Flera jag talat med är rädda för att konfrontationen slutar i inbördeskrig. Andra säger att grundlagsförändringen, när den väl kommer, blir en bekräftelse på att Venezuela blivit en diktatur. Andra poängterar att Maduro är folkvald och menar att det är oppositionens fel att demokratin försvagas.

Livsviktiga mediciner saknas

Men så länge både regering och opposition lägger all kraft på att förgöra varandra finns ingen kraft över till att lösa landets enorma problem. Folks löner är skrattretande låga, det råder brist på allt från toalettpapper till kaffe och mjöl, barnadödligheten stiger, folk går ner i vikt, sjukvården förfaller och livsviktiga mediciner saknas. 

Oppositionen är nog inte utan skuld, men att ett parti som haft regeringsmakten i arton år hävdar att det är någon annans fel att ett av världens oljerikaste länder knappt kan mätta sin befolkning, det är rätt magstarkt.

LÄS MER: Politiker ihjälskjuten i sitt hem i Venezuela

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.