Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger amerikansk högermedia om det svenska valresultatet? Se hur det ser ut i videon. Foto: TT/Faksimil

Förre Trump-rådgivaren: ”En politisk jordbävning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, ett land som inte sällan används som skräckexempel av den amerikanska högern, har röstat för ett maktskifte. Sverigedemokraterna är nu landets näst största parti, något som beskrivs som ”en politisk jordbävning” av Donald Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon – och i amerikansk högermedia tar nu det lilla landet Sverige stor plats.

– I konservativa kretsar här i USA beskrivs Sverige ofta som ett land som ligger långt ut till vänster på den partipolitiska skalan, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg, och fortsätter:

– I den mån som Sverige har lyfts upp i medierapporteringen de senaste åren i konservativ media så har det ofta handlat om gängbrottslighet och problem med integrationen efter den stora invandringen.

Men nu handlar det i stället om valresultatet.

På de alternativa sociala medier-plattformarna, där aktörer som bannlysts från de stora plattformarna samlats, och sajter långt högerut så som The Gateway Pundit och Infowars, har en hel del rapportering de senaste dagarna handlat om Sverige.

SVT Nyheter har tittat närmare på vad det är de säger om oss.

I videon ovan kan du se vad som sägs om Sverige, och höra Stefan Åsbergs analys om vad man nu hoppas ska hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.