Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar statsminister Magdalena Andersson (S) in sin avgångsansökan till talmannen. Hör första orden efter mötet. Foto: SVT/TT

Magdalena Andersson avgår som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Den avgående statsministern Magdalena Andersson (S) har formellt lämnat in sin avskedsansökan till talman Andreas Norlén.

Hon sträcker samtidigt ut en hand till Moderaterna om partiet ändrar sig och vill samarbeta med S i stället för SD:

– Min dörr står öppen.

Klockan 11 på torsdagsförmiddagen träffade Magdalena Andersson talmannen för att lämna in sin avskedsansökan som statsminister.

– Jag har meddelat talmannen att om Moderaterna skulle komma på andra tankar och vilja samarbeta med mig i stället för med Sverigedemokraterna står min dörr öppen för Ulf Kristersson. Det jag sa innan valet gäller naturligtvis även efter valet, säger Magdalena Andersson när hon efter mötet träffar journalister i riksdagens presscenter.

Andersson meddelade sin avgång

Andersson menar att hon nu kommer att agera på ett sådant sätt att ett ordnat maktskifte kan ske och säger att hon kommer att gratulera Ulf Kristersson den dag han blir statsminister.

Socialdemokraterna ökade sitt väljarstöd i valet samtidigt som man nu förlorar regeringsmakten. Som svar på frågan om vad Socialdemokraterna måste göra i framtiden för att vinna val, svarar Andersson:

– Det är naturligtvis väldigt glädjande att vi gör ett starkt val, men det är inte alltid det räcker hela vägen hem, säger Magdalena Andersson.

”Ingen beef med Kristersson”

Det var på onsdagskvällen när alla röster räknats som det slutligen stod klart att Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsunderlag vann valet. Därefter höll Magdalena Andersson en pressträff där hon meddelade sin avgång.

På pressträffen beskriver hon de omkring nio månader som hon suttit vid makten som ”ansvarsfulla och arbetsamma”.  Den dag som Ulf Kristersson blir statsminister kommer hon att gratulera honom.

– Jag har ingen personlig beef med Ulf Kristersson, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avsatt efter några timmar, krig och pandemi – Här är Magdalena Anderssons (S) tid vid makten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.