Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin gästade Morgonstudion för att analysera valutgången. Foto: SVT

Baudin (S): ”V, MP och C gjorde inte ett nog bra val”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet och Centerparitiet backade i årets riksdagsval och Miljöpartiet gick fram 0,7 procentenheter. Nu pekar Socialdemokratenas partisekreterare Tobias Baudin på detta som ett av skälen till att partiet förlorar regeringsmakten.

– De gjorde inte ett nog bra val, våra mandat blev inte nog stora där, säger Baudin i SVT:s Morgonstudion.

Under gårdagen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att hon avgår eftersom hennes regeringsunderlag inte lyckats få majoritet. Efter att onsdagsrösterna räknats står det klart att Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag har majoritet med två mandats marginal.

Trots att man förlorar regeringsmakten är Socialdemokraterna nöjda över resultatet som enskilt parti.

Val 2022

– Vi har gjort ett väldigt bra val som parti, det är vi otroligt stolta över. Men det är klart att vi ville ha en socialdemokratiskt ledd regering och det kommer vi inte att nå. Det är smolket i bägaren – inget snack om det, säger Tobias Baudin.

Han säger att S är beredda att ta ansvar men pekar också på att det gått sämre för de partier som ingår i vänstersidans regeringsunderlag.

– Partier som också hade samma inställning som oss: att vi kan samarbeta med alla partier men inte med SD, det var Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern. De gjorde inte ett nog bra val, våra mandat blev inte nog stora där, säger Baudin.

Dadgostar kritisk till S

V-ledaren Nooshi Dadgostar kritiserade tidigare under morgonen S och Magdalena Andersson för att inte ha en nog tydlig egen agenda inför valet. Baudin säger emot och menar att S varit tydliga.

– Det Magdalena Andersson gjort via sitt ledarskap i partiet är att tydliggöra vår politik, att bryta segregationen för att långsiktigt knäcka kriminaliteten. Där har vi varit väldigt tydliga. Jag tycker vi haft en tydlig politik där vi prioriterar kring de samhällsproblem som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet