Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här meddelar Magdalena Andersson (S) sin avgång som statsminister Visa alla (2)
Visa alla (2)

Magdalena Andersson (S) avgår som statsminister

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Magdalena Andersson (S) tillträdde som Sveriges första kvinnliga statsminister i november 2021, och blev därmed Sveriges 34:e minister på posten. Efter onsdagens valresultat meddelade hon sin avgång.

– I morgon kommer jag att begära mitt entledigande som statsminister och ansvaret för den fortsatta processen går över till talmannen och riksdagen, sade Andersson under en pressträff på ondsdagskvällen.

Fram till dess att en ny regering är tillsatt kommer Magdalena Andersson att leda en övergångsregering i enlighet med grundlagens bestämmelser.

– Jag kommer också agera för ett ordnat regeringsskifte. För mig är det en fråga om respekt för svenska folket och för svensk demokrati. Det är också viktigt att Sverige kan få en ny regering på plats så snabbt som möjligt med tanke på kriget i vårt närområde, den ekonomiska krisen och det allvarliga läget, sade Andersson.

Anderssons dörr står öppen

– Om det visar sig att Ulf Kristerssons tilltänkta underlag inte håller ihop, ja då står naturligtvis min dörr öppen. Vi Socialdemokrater är redo att samarbeta med alla som vill vara en del av lösningen på de problem som Sverige står inför.

Socialdemokraterna kommer nu att analysera partiets valrörelse.

– Det finns säkert mycket att lära, säger Andersson.

”En stark valrörelse”

När det kommer till valresultatet menar Andersson att partiet gjort en stark valrörelse med ett starkt valresultat.

– Efter åtta år i regeringsställning har vi gjort den största ökningen av väljarstödet på 20 år, och Socialdemokraterna är inte bara med största marginal Sveriges största parti utan vi är också det största partiet i norra Europa. Vi har gjort mycket starka resultat i kommuner och regioner runt om i Sverige, säger hon vidare under pressträffen.

Andersson säger också att hon är stolt och tacksam över att nästan två miljoner svenskar har valt att lägga sin röst på Socialdemokraterna, och att partiet kommer att förvalta förtroendet som de fått av väljarna efter allra bästa förmåga. 

Oroad över SD:s framgång

Under pressträffen uttryckte Andersson också oro över att Sverigedemokraterna nu blivit det näst största partiet.

– Jag vet att många svenskar känner oro. Många har redan mött hat och hot och ännu fler oroar sig för att bli en måltavla. Jag ser er oro och delar den.

Andersson varnade också för att det finns krafter som kommer att försöka ”kidnappa” SD-väljarnas röster och hävda att det finns stöd för extremism och våld.

– Nu vilar ett tungt ansvar på M, KD och L. De måste dra en tydlig gräns mot alla försök att urskulda eller underblåsa olika former av hat, hot och våld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avsatt efter några timmar, krig och pandemi – Här är Magdalena Anderssons (S) tid vid makten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet