Den makedonska polisen kastar tårgas mot migranter och flyktingar. Foto: TT

Makedonsk polis använde tårgas mot migranter

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals flyktingar och migranter skadades när de besköts med tårgas vid konfrontationer med makedonsk gränspolis.

Grekland fördömer grannlandets agerande, Makedonien hävdar att det skedde i självförsvar.

Makedonsk polis sköt tårgas mot hundratals flyktingar och migranter som befann sig på den grekiska sidan av gränsen vid övergången Idomeni. Minst 260 migranter skadades, uppger Läkare utan gränser.

– Tvåhundra människor behandlades av vår medicinska enhet för andningsproblem, 30 för skador orsakade av gummikulor och 30 för andra skador, säger Achilleas Tzemos, talesperson för organisationen Läkare utan gränser.

Flyktingkrisen i Europa

Fördöms

Grekland fördömer det ”farliga och beklagliga” användandet av tårgas, rapporterar Reuters.

Makedonsk polis hävdar att de använde gasen för att skydda sig mot stenkastande migranter som försökte forcera stängslet vid gränsen men förnekar att de använt gummikulor.

En grekisk poliskälla säger att hundratals migranter samlats vid övergången vid Idomeni i norra Grekland och krävde att gränsen skulle öppnas Detta ska ha varit startskottet för händelsen. Mer än 11 200 flyktingar och migranter är strandsatta vid gränsövergången. Försök från de grekiska myndigheterna att flytta dem till ett närliggande mottagningscentrum har inte varit framgångsrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet