Natten mot påskdagen hade konstnären med signaturen AFK målat en korsfäst naken kvinna på en vägg i Bergen – kvinnan föreställer politikern Sylvi Listhaug. Foto: TT / NTB

Målade naken Listhaug (FrP) som korsfäst – nu är konstverket borta

Uppdaterad
Publicerad

Det blev bara två dygn, men två mycket turbulenta dygn som skapat debatt om yttrandefrihet och offentlig konst i Norge. Väggmålningen i Bergen på Sylvi Listhaug, Norges tidigare justiteminister som nyligen tvingades avgå, sprejades över natten till onsdag.

Det har gått två veckor sedan Listhaug avgick som Norges justite- och invandringsminister för två veckor sedan. Detta efter ett terrorutspel på Facebook som fick mycket hård kritik.

Natten till påskdagen blev hon så avbildad i form av ett offentligt konstverket, på en vägg i Bergen. Den anonyme gatukonstnären, som opererar under namnet ”AFK”, hade målat Sylvi Listhaug – naken och korsfäst med blommor och mikrofoner framför sig.

FrP: ”Detta är ett vägg-troll”

Verket fick namnet ”Making a Martyr” och den avbildade Listhaugs vänsteraxel pryds av Fremskrittspartiets logotyp.

På magen på kvinnan, som föreställer Sylvi Listhaug, stod texten ”min kamp”. Foto: TT

Reaktionerna lät inte vänta på sig, i synnerhet inte när det gäller det faktum att texten ”min kamp” står skrivet på Listhaugs mage på bilen. Över gränsen, säger Tor Woldseth, gruppledare för Fremskrittspartiet i Bergen, till tidningen Bergens Tidende:

– Man försöker ju få bukt med troll i kommentarsfälten på internet. Detta är inte ett nättroll, men ett vägg-troll.

Men många har också försvarat konstverket. Däribland chefredaktören för den norska upplagan av den kristna tidningen Dagen, som kallat målningen för ”ett spännande politiskt konstverk”.

Konstnärens talesperson nöjd

Men det blev bara två dygn. Debatten hade precis hunnit ta fart när konstverket sprejades över med svart färg, natten mot onsdag.

Såhär såg det ut på onsdagsmorgonen, bilden på en naken och korsfäst Sylvi Listhaug hade sprejats över. Foto: CHRISTIAN LURA / NRK

Petter Nord, vid organisationen Kube Bergen, har gått ut som talesperson för gatukonstnären AFK. Han säger till NRK att målningen fått stor betydelse trots att den bara fick stå i två dygn.

– All gatukonst är tillfällig, säger han.

Nord sammanfattar saken med att AFK på två dygn har skapat en chock, vilket gått över i en bra debatt.

– Det är bra med konst engagerande och inte bara ironi och underhållning, säger konstnärens talesperson Petter Nord till NRK.

Listhaug: ”Lite trött nu”

Sylvi Listhaug var på resa i USA över påsken, men väl tillbaka i Norge vill hon inte kommentera bilden i Bergen.

I TV2-programmet God morgen Norge sade hon under onsdagen att hon hellre vill lägga tid på att prata om äldreomsorg.

– Jag har blivit lite trött på det här nu, att allt medierna vill diskutera är bilden eller Facebook. Det är allt annat än politik, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.